Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meclisin açılmasıyla gündeme getireceğini açıkladığı sosyal medya yasası için yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Hükümetin yasa düzenlemesi için çalışmalarında sona gelindiği belirtilirken, yalan ve asılsız haber yapan kişi ve kurumlar için ağır yaptırımlar getirileceği iddia edildi. Almanya, İngiltere ve Fransa ile Avrupa Birliği ülkelerindeki sosyal medya düzenlemelerini inceleyen hükümet, Türkiye’ye özel bir model oluşturmada son adıma geçti. Almanya’da uygulanan düzenlemenin ülkemizde bir benzerinin uygulanmasına yakın gözüyle bakılırken bazı cezai yaptırımlar da yasada olacak.

DEZENFORMASYONA 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Türkiye gazetesinin haberine göre, sosyal medyada bir kişiye hakaret edilmesi durumunda şüpheli 3 aydan 2 yıla kadar hapis istemi ile yargılanacak. Yalan ve asılsız haber yapanlar ile yayanlar ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Kanunda mevcut suçların cezai yaptırımları ise artırılacak. Örneğin, TCK’nın 125’inci maddesinde kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu işleyenlere verilecek cezanın bir yılın altında olamayacağı hüküm altına alınıyor. Ayrıca suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterlerin de ceza yaptırımında dikkate alınması konusunda değerlendirmelerin yapıldığı belirtiliyor.

SOSYAL MEDYA BAŞKANLIĞI KURULACAK

Edinilen bilgilere göre yeni düzenlemeyle birlikte Sosyal Medya Başkanlığı adlı bir kurum da kurulacak. Bu kurumun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ya da Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bünyesinde kurulacağı planlanıyor. Bu sayede sosyal medyada meydana gelen dezenformasyon kontrol altına alınabilecek. HABER7

 

Editör: TE Bilisim