VanHaber - Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanlığı, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü vesilesiyle parti binalarında basın toplantısı düzenledi.  Van’daki mültecilerin durumuna ilişkin konuşan SP İl Başkanı Özay İlhan, Van sınır hattının dağlık olmasından kaynaklı mülteci geçişleri için uygun bir yer olduğunu söyledi. Van’a giriş yapan göçmenlerin yüzde 94’ünün kaçak yollarla, yüzde 6’sının ise resmi yollarla kente geldiğini anlatan İlhan, “Gelen göçmenlerin yüzde 50'si siyasi, yüzde 16’sı dinsel, yüzde 11’i savaş, yüzde 8’i ekonomik ve yüzde 15’i ise diğer nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalanlardır" dedi.

‘500 BİN GÖÇMEN GEÇİŞ YAPTI' Van’a giriş yapan göçmen sayısının 500 bin civarında olduğunu belirten İlhan, bu göçmenlerden 3 bine yakınının sınır geçişlerinde donarak, silahla vurularak, vahşi hayvanların saldırısı sonucu, minibüs veya kamyonet kasalarında ya da Van Gölü’nde batan teknelerde hayatını kaybettiğini dile getirdi.  Van Gölü’nde 27 Haziran tarihinde meydana gelen tekne faciasının hala hafızalardan silinmediğini ve 100 kişiden fazla insanın öldüğü teknede birçok kişinin cesedine ulaşılamadığına dikkat çeken İlhan, “Göçmenler sınırlardan geçmek için insan kaçakçılığı yapan kişilere yüksek miktarda ücret ödemektedir. Ayrıca göçmenlerin kapatıldıkları ahır vb. yapılarda yiyecek ve içeceklerin fahiş bir fiyata satıldığını biliyoruz. Göçmen geçişleri için kullanılan araç ve tekne sahipleri göçmenlerden yüksek bir para almakla birlikte insan hayatını hiçe saymaktadır. Tüm bunların yanında bazı kadın göçmenlerin tecavüze uğradığını gerçeği ortadadır” şeklinde konuştu.

'KAÇAKÇILAR KAMU GÖREVLİLERİ İLE İRTİBATTA!'  Göçmen kaçakçılığına ilişkin de konuşan İlhan şunları söyledi:“İnsan kaçakçılığı yapan kişilerin bürokrasideki kamu görevlileri ile irtibatta olduğu duyumlarını almaktayız. Saadet Partisi Van il Başkanlığı olarak göçmen meselesini bir insanlık meselesi olduğunu hatırlatıyor ve bu hususla alakalı olarak yetkili makamları göreve davet ediyoruz.” 

 

Editör: TE Bilisim