Gebe kalmak amacıyla yumurtanın döllenmesi için sperm toplanması işlemine sperm bağışı ya da sperm donasyonu adı verilmektedir. Bu amaç için toplanan spermler, hemen veya ileri bir zamanda kullanılabilir.

Sperm toplama işlemi için sperm bağışçıları çoğunlukla ücretli olarak bağışta bulunmaktadır. Buradaki bağış kelimesi yanıltıcı olmamalıdır çünkü belirttiğimiz üzere tıpkı yumurta donasyonu gibi işlem için ücret almaktadırlar. Hatta donörün eğitim ve sağlık geçmişi gibi kriterlerle beraber spermin kalitesi ücreti artırıcı bazı özellikler arasındadır.

Kimler Olabilir?

Sperm donörü olmak için sperm bankalarının farklı kriterleri olabilmektedir. Çoğu sperm bankası genetik faktörlerle birlikte fiziksel ve aile hekimi öyküsüne önem vermektedir. Ayrıca sperm kalitesi, eğitim geçmişi ve yaşam tarzı da etki eden diğer faktörlerdendir. Fakat genetik faktörler, ileride oluşabilecek bazı hastalıklara veya olumsuz durumlara karşı riskleri artırdığı için kritik bir kriterdir.

Donör, göreceği bir tedavi veya kendine özgü bazı nedenlerle de sperminin saklanması için sperm bankasına müracaat edebilmektedir. Ayrıca koca ve erkek arkadaş olarak da donörler vardır. İleri zamanda kullanılmak üzere eşlerin tercihi olabilmektedir.

Prosedür Nasıl İşler ve Komplikasyonları

Bağışçı, öncelikle olarak bir donör taramasına tabi tutulur. Bu işlem sperm kliniğinde veya hastanede yapılabilmektedir. Bu işlem sırasında bağışçı adayından meni örneği talep edilir. Daha sonrasında bağışçı bazı testlere yönlendirilebilir ve mülakatlar gerçekleştirilir. Bağışçı tarafından belirtilen iddialar için gerek duyulursa ispat istenebilir. Kabul edilmesi durumunda da sağlanan spermler tesislere gönderilir ve ücret talep edilmiş ise onun ödemesi donöre iletilir.

Sperm bağışında bazı risklerde vardır. Nadiren de olsa enfeksiyon ve genetik hastalıklar bunlardan biridir. Enfeksiyon süreç sırasında gerekli önlemlerin alınmaması gibi durumlarda oluşurken; genetik hastalıkların hepsinin tespiti çok mümkün olmadığından oluşabilmektedir.

Editör: TE Bilisim