Suriye ve Irak'a askeri harekat yapılmasına izin veren Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, CHP ve HDP'nin "hayır" oylarına karşı AK Parti, MHP ve İYİ Parti'nin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı.

ELİTAŞ: PARLAMENTODA TERÖR DESTEKÇİLERİNİN BARINAMAYACAĞI KANAATİNDEYİM

TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ABD'nin Irak işgalini hatırlattı ve “O günden bu tarafa Irak'ın kuzeyinden veya komşu ülkelerden Türkiye aleyhine yapılacak her türlü faaliyetleri, sınır ötesi harekatı da göze alarak veya düşünerek engelleyeceğimizin kararlı duruşunu ortaya koyduk” dedi.

İkinci tezkerenin Suriye ile ilgili olduğunu belirten Elitaş, şunları söyledi:

“Suriye'nin kuzeyinde mikro devletçikler kurarak ülkemizin milli birliğini ve bekasını engellemeyi amaçlayan başta PKK, DEAŞ, YPG gibi örgütlere fırsat vermemek üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yetki veren tezkereyi görüşeceğiz. Umuyorum ve diliyorum ki Türkiye'nin bekası, birliği ve beraberliği, bütünlüğü ve geleceği için seçilmiş milletvekillerinin olumlu oy vereceklerini düşünüyorum. Hiç kimse terör örgütü destekçisi değildir, olduğuna da inanmıyorum. Bu parlamento içinde terör örgütü destekçilerinin yaşamayacağı, barınmayacağı kanaatindeyim.”

KILIÇDAROĞLU: ÇOCUĞUNA BEDELLİ ASKERLİK YAPTIRANLARIN TEZKERELERİ KABUL EDİLEMEZ

Görüşmeler devam ederken Twitter hesabından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise "Selvi Hanım ve ben, askerliğini er olarak yapmış oğlumuzun gururlu anne ve babasıyız. Kendi çocuğuna bedelli askerlik yaptırıp, milletin evlatlarını ateşe atan Şahsın hazırladığı gayriciddi tezkereler kabul edilemez. Tezkereye “Hayır!” diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

ÖZEL: TEZKERE MECLİS'İN İRADESİNE İPOTEK AÇISINDAN TARTIŞMALI

Görüşmelerde söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tezkerenin süresinin ve sınırının belirsiz olmasını eleştirdi.

Özel, "Anayasa değişikliği hükmünde tezkere de olmaz, kanun da olmaz. Süre yönünden niçin 2 yıl? Niçin sorusunun cevabını arıyoruz ama usulen de burada bir eksiklik var. Böyle bir değişikliğe gidiyorsanız, Dışişleri Bakanınız varsa, Dışişleri Bakanınızın Meclis'te grubu bulunan partilerden, parlamentoda olan partilerin genel başkanlarından bir randevu isteyip bu talebin gerekliliğini iletmesi gerekmez mi?" diye konuştu.

Tezkerenin süresinin daha önce 6 ay olduğunu sonrasında 1 yıla çıkarıldığı hatırlatan Özel, bu tezkerenin 2 yıllık olduğuna dikkat çekti.

Özel, "Bu 2 yıllık sürenin seçimlerden sonraki 4 ayı kapsıyor olması da anayasaya aykırılık ve gelecek meclisin iradesine ipotek açısından tartışmalı olduğu ifade ederiz. Ayrıca iktidarda olmadığınız bir dönem için yerimize niye yetki talep ettiğini de anlamış değiliz" dedi.

'IRAK VE AFGANSİTAN TEZKERESİNE RET OYU VERENLER, BUGÜN RET VERENLERİ SORGULAYAMAZ'

AK Parti'nin iktidar olmadan önce Afganistan ve Irak tezkerelerini hayır oyu verdiğini söyleyen Özgür Özel, şöyle devam etti: 

"Zaten Adalet ve Kalkınma Partisi'ni yöneten troll aklı, 'bu tezkereye hayır demek hainliktir, askerin arkasında durmamaktır' gibi tuhaf söylemleri sosyal medyada, liderin promterlarına ya da bu kürsüye düşebiliyor. Peki değerli milletvekilleri partiniz hep iktidarda sanıyorsunuz, hep iktidarda olmayacak ama hep iktidarda da değildiniz. Partinizin 3 Kasım 2002'de sonlanan 1 yıllık bir muhalefet partisi deneyimi var.

O muhalefet partisi 10 Ekim 2001'de Afganistan'a asker yollanırken hayır oyu kullandı. Ve sözcünüz çıktı burada, 'Kapsamı, sınırı, zamanı, süresi belirsiz böyle bir yetkiyi doğru bulmuyoruz' dedi, ret oyu kullandınız. Size hain diyen yoktu. Ayrıca Kuzey Irak'ta ne yaptınız? 25 Aralık 2001 ve 18 Haziran 2001. O zaman 6 ay istiyordu koalisyon hükümeti, sözcüleriniz çıktı ve dedi ki, 'Irak'ın toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesine özen gösterilmiyor, önümüzdeki dönem bu yetki bölgeye kan ve gözyaşı getirir, partimiz kuzeyden keşif harekatının uzatılmasından rahatsızdır' dedi, ret oyu verdiniz.

Muhalefetteyken Kuzey Irak tezkeresine ret oyu verenlerin, Afganistan'a ret verenlerin bugün çıkıp tezkereye ret verenin milliğini sorgulayacak hakkı da yoktur, haddi de yoktur."

ÖZEL'DEN AK PARTİLİ VEKİLLERE: 1 MART'A KIZAN ERDOĞAN SİZE TEDBİR ALDI

Tezkerelerin içeriğinde yetki konusunda da belirsizlikler olduğunu belirten Özel, "Ne var tezkerenin içinde Türkiye'de yabancı askerlerin bulunması. (AK Parti sıralarına dönerek) Bu size madde size karşı arkadaşlar. Bu madde 1 Mart'ta Amerikan askeri Irak'a gitmesin diye, CHP Genel Başkanı'nın 1 saatlik konuşmasıyla 99 AK Parti milletvekilini ikna etmesiyle, Coni'nin postalını Türkiye topraklarına değdirmediğimize kızan Recep Tayyip Erdoğan'ın size aldığı tedbirdir" ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim