Vanhaber - Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVİD-19) salgını etkisini sürdürüyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de ve Van'da da sağlık çalışanları salgın ile mücadele ederken, ekonomik anlamda da ciddi soruunlar ortaya çıkıyor. Özelde Van için Kapıköy Sınır Kapısının pandemi nedeniyle kapatılması kent ekonomisine darbe vurdu. Kapının açılması için ciddi uğraşlar veren ve uzun zamandır üzerinde çalışan Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (Van TSO) beklentileri henüz karşılanmış değil.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, dün akşam açıklanan "Yeni Kontrollü Normalleşme" kararı sonrası resmi Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması için yazılan resmi yazıyı paylaşan Başkan Takva eskipirili bir dil kullandı.

"Psikolojiya me bozuqe!" diyen Takva'nın paylaştığı yazı da şu ifadeler yer aldı:

"Dünya geneline yayılan ve umumi coğrafyamızı da etkisi altına alan, Covid-19 Pandemisi sosyo-ekonomik hayatımızda gayr-ı muayyen durumların oluşması ile birlikte tüm yaşam alanlarını etkisi altına almıştır.  Bahse konu maraz-ı sârî durum sağlık anlamında büyük riskleri beraberinde getirdiği gibi tüm ekonomi yönetimine de sirayet ederek sıkıntılı bir sürecin yaşanmasına neden olmuştur. Bu süreçte zat-ı âlinizin önderliği ve sağlık çalışanlarımızın emekleriyle eşi benzeri görülmemiş bir çalışma yürütülmüştür. Bu hususta zat-ı âliniz şahsında tüm sağlık ordularımızı takdir ettiğimizi belirtmek isteriz.

Bizler, esnaf ve tacirin her dönemden daha çok maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyduğu bu süreçte, işletmelerin sürdürülebilirliğine katkı sunmak adına, ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunmaya çalıştık. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan destek paketleri ve diğer destek unsurlarının sürecin daha az hasarla atlatılmasına yönelik fayda sağladığını düşünmekteyiz. Ancak sürecin devam etmesi birçok tüccar ve sanayicimizde ekonomik etkinin yanı sıra psikolojik tahribatlar oluşmasına da neden olmuş, özellikle uzun süredir işyerleri kapalı olan işletme sahiplerinin gelecek kaygısı yaşadıkları gözlemlenmiştir. Dolayısıyla pandemi ve benzeri süreçlerde, ekonomi yönetimine psikolojik motivasyon sağlanmasının önemli bir gereksinim olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu çerçevede özellikle uzun süredir işletmesi kapalı olan tüccar ve sanayicimize psikolojik destek vermek üzere hastanelerimizde “Pandemi Birimleri” kurulması veya meslek odaları ile eşgüdümlü bir perspektifin geliştirilmesinin fayda sağlayacağını düşünmekteyiz. Bahse konu talebe ilişkin hususu takdirlerinize arz ederiz. Saygılarımızla." Guncelvan

İŞTE O PAYLAŞIM:

Editör: TE Bilisim