ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle kısa süre içinde birçok vilayete giren Taliban, başkent Kabil’i de ele geçirdi. Türk askerlerinin Kabil Havalimanı’nda bulunması günlerdir tartışmalara neden olurken Taliban’dan gelen açıklama dikkat çekti. Taliban yetkilileri, “Türkiye’yi bir düşman olarak değil müttefik olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD ve NATO kuvvetlerinin 20 yılın ardından Afganistan’dan çekilmesi ile birlikte Afganistan hükümeti ile Taliban kuvvetleri arasındaki çatışmalar tansiyonu yükseltti. ABD, dün itibarıyla Afganistan’daki Büyükelçiliğini tahliye etmeye başladığını duyurarak Taliban’ın 3 gün ila 1 haftada Kabil’i kuşatma altına alabileceği senaryosunu öne sürmüştü. Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’e de girdi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Taliban’ın Kabil’in kapılarına dayandıklarını söyleyerek “istedikleri an Kabil’i alabileceklerini” öne sürdü. Mücahid ayrıca, sivil insanların zarar görmemesi için Kabil’i zor kullanarak almak istemediklerini söyledi.

“Afganistan topraklarinda hiçbir ülkeye izin yok”

Eski lider Muhammed Ömer’in oğlu olan Molla Muhammed Yakup ise yaptığı açıklamalarda, “Afganistan İslam Emirliği’nin zaferini tüm dünya kabul etmeli. Bizi tanıyan ülkelerle yakın ilişkiler kurmaya hazırız” sözlerini dile getirdi.

“Afganistan topraklarında hiçbir ülkenin bulunmasına izin vermeyeceğiz” diyen Yakup, “Kısa süre içerisinde hangi ülke olursa olsun Afganistan İslam Emirliği topraklarında yabancı güçleri işgalci olarak görüp gerekeni yapacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim