VanHaber - Bunun için Kürtler’in yaşadığı Türkiye, Irak, İran ve Suriye’nin yanı sıra Afganistan’dan Cezayir’e, Lübnan’dan Ermenistan’a, Rusya’ya, Avrupa ve Amerika’ya kadar pek çok ülkedeki insanlarla irtibat kurup Kürt müziği ile ilgili belgeler, kayıtları topluyor. Yine yıllarca Irak Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde bulunan Kürt Kültür Enstitüsü’nde Kürt müziği ile ilgili çalışmalar yürütmüş.

İlk Kürtçe kayıtlar Süryani ve Ermeni sanatçılar tarafından yapılmış.

Yaş, Şakarê Mûzîka Kurdî ile ilgili çalışma yürütürken Kürt müziğinin bilinen ilk kaydına ulaştığını söylüyor:

“Benim şimdiye kadar Kürt müziğinin bulabildiğim ilk kayıtları Kosrof Malool’un kayıtları. Elimde bazı kayıtlar var, belgeler var. Biz bu kayıtlardan yola çıkarak bu tarihi belirlemeleri yapabiliyoruz. Malool’un 1880-1881 Diyarbakır doğumlu olduğunu biliyoruz. 1890-1893lerde Diyarbakır’daki ailenin buradan göç etmek zorunda kaldığını biliyoruz. Göç etmeleri o tarihlerde gayrımüslimlerin yaşadığı olaylardan dolayı mı değil mi çok net bir bilgimiz yok ama göç etmenin o tarihlerde olduğunu biliyoruz.


 

Yıllardır Kürt müziğinin tarihi ile ilgili çalışmalar yapan Zeynep Yaş

Tahmin ediyoruz. Çünkü Amerika’daki kayıtlarında bahsedliyor. 1900’den önce Diyarbakır’dan çıktıklarına dair. Oradan Musul’a gittiklerini, Musul’da bazı kayıtlar yaptığını daha sonra Amerika’ya gittiğiin anlatan belgeler, anlatılar var. O kayıtlardan yola çıkarak bir plak kapağı buldum. Plağın kapağında Malool’un ilk kayıtları sayabileceğimiz ‘Kürt Havası 1’ adıyla ilk Kürtçe kaydın yapıldığını gördüm. ‘Çemê Sinanîkê’ adlı eser var o kayıtta.” VanlıNihatHoca

Metin Kaynak: Biamag
Ses: Platform Turabdin
Görüntüler: Suha Arin

Editör: TE Bilisim