Tıbbi malzemelerde saklama koşulları, malzemelerin hassas içeriğinden ötürü titizlikle belirlenmelidir. Tıbbi malzemelerin saklanacağı yerler ve özellikleri, tıbbi malzemelerin saklanma ömürleri ve kullanım türüne göre belirlenebilir. Bu süreçte hastaneler, sağlık merkezleri ve laboratuvarların gerekli prosedürlere dikkat ederek ilerlemesi önemlidir. Tıbbi malzemeler nerede saklanır sorusuna yanıt olarak deremedikal.com kurucusu Fatih Sercan Dere, önemli bilgiler paylaştı.

Tıbbi malzemelerin muhafazasında medikal dolaplar

Tıbbi malzemelerin depolarda ve sağlık merkezlerinde, uygun koşullarda saklanması oldukça önemli. Dere Medikal kurucusu Fatih Sercan Dere konuyla ilgili şunları söyledi:

Serum askısı ya da diğer tıbbi malzemelerde, depolama süreci dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Malzemelerin kullanım ömrüne, içeriğine ve özelliklerine göre olması gereken saklama standartları takip edilmelidir. İlaçlar ve diğer tıbbi malzemeler, yerle temas etmeyecek ve tavana en fazla 40 cm olacak şekilde saklanabilir. Bunun için tercih edilebilecek medikal dolaplar farklı ihtiyaçlara hitap ediyor. Klasik ecza ve ilaç dolabının yanı sıra tek kapılı ilaç dolabı, çift kapılı ilaç dolabı ve anestezi ilaç dolabı tercih edilebilir.

Ameliyathane gibi önemli alanlarda, bu standartlara uygun ürünler tercih edilmeli. Paslanmaz ameliyathane dolabı birçok sağlık merkezinin tercih ettiği bir yapıya sahip. Medikal dolaplar, içerdiği özelliklerle tüm sağlık birimlerinde ya da iş yerlerinde uygun kullanım sunmalıdır. Tabii ki dolaplar dışında, tıbbi cihazların muhafaza edildiği odanın, alanın da uygun koşullarda olması gerekir.

Ortam koşulları nasıl olmalı?

Tıbbi gereçlerin, ilaçların saklanacağı dolaplarda ortam şartları önemlidir. Ambu seti ya da serum askısı gibi tıbbi malzemelerde, şartların ısı ve nemin yanı sıra ışık açısından da ideal seviyede olması gerekir. Genel olarak oda sıcaklığı, ilaç ve diğer tıbbi malzemeler için tercih edilebilir, bu da 25 dereceye tekabül etmektedir. Buna ek olarak nem seviyesinin yüzde 40 ile 60 arasında olması ilaç ve tıbbi malzemelerin muhafazasında tercih edilir. Her ilaç ve tıbbi gereç için şartlar farklı olabilir, kimi ilaçların ışıktan korunması önemlidir. Bu nedenle doğru bir yerleşim tercih edilebilir. Buna ek olarak medikal dolap içinde kritiklik seviyesine göre kırmızı ve yeşil renklendirme ile bilgilendirme yapılabilir.

Saklama koşullarının önemli olduğu medikal dolaplarda, ilaç ve diğer tıbbi malzemeler kutusunda ve sarf ambalajında korunabilir. Serum askısı, ambu seti ve diğer medikal gereçlerde kolay bir şekilde erişim sağlanacak yerleşim, tıbbi malzemelerin kullanımında önemlidir. İlkyardım gibi süreçler başta olmak üzere, tıbbi malzeme dolaplarında çoğu zaman hızlı işlem yapmak önemlidir. Bu nedenle, ilaç dolabı, ameliyathane dolabı gibi yapılarda yerleşimi pratik bir yaklaşımla yapmak tercih edilir.


KDZ Ereğli Haber

Editör: TE Bilisim