VanEkspres - Gevaş'ın en önemli turizm bölgesi olan Keretaş Mevkii taş ocağı tehdidiyle karşı karşıya.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Akdamar Adası'nın karşısında bulunan Kerataş mevkiinde yapılması düşünülen taş ocağına tepkiler sürüyor.  Bölgede ciddi bir ekolojik tahribat yaratacağı ifade edilen taş ocağına arazilerin içinde yapılması düşünüldüğünü ifade eden Tayfur ve Tekin Türk, ancak arazilerini satmadıklarını söylediler. Türk ailesi, “Yaklaşık 2 yıl önce Karayolları Bölge Müdürlüğünden gelip arazileri kamulaştırmaya çalıştılar. Bazı aileler arazilerini verdiler ancak biz vermedik, vermeyi de düşünmüyoruz. Çünkü burası bir turizm bölgesi ve burada taş ocağı olmaz. Eğer burada taş ocağı yapılırsa bir turizm cenneti olan burası ölür. Buna kesinlikle izin verilmemelidir” dediler.

“TURİZM BÖLGESİNDE TAŞ OCAĞI OLMAZ”

Taş ocağına karşı olmadığını ancak yapılan yerin yanlış olduğunu ifade efen Türk ailesi, “Biz ilçede taş ocağı yapılmasına karşı değiliz. İlçede çok sayıda alternatif yerler var. Orada diledikleri gibi yapsınlar. Ancak burası ise taş ocağına uygun bir yer değil. Çünkü burası bir turizm bölgesi ve burada taş ocağı olmaz.” 

”TAŞ OCAĞI YERİNE OTEL YAPSINLAR”

Söz konusu mevkiinde otel veya tatil köyünde daha uygun olduğunu belirten Türk, “Burası Van Gölü kıyısına 200 metre uzakta ve Akdamar Adası'nın karşısında bir yer. Burada çok güzel bir otel yada tatil köyü yapılabilir. Bu tür girişimle arazilerimiz şartsız veririz. Ama burada taş ocağı olmaz bunu defalarca söyledik. Burada başka bir tesis kurulursa o zaman baş göz üstüne her türlü yardımı yapar arazilerimizi seve seve veririz“ ifadelerini kullandılar.

“DEFİNE PEŞİNDELER”

Karayollarının define peşinde olduğunu ileri süren Türk, “Burası eski bir Ermeni köyü. Bu yüzden defineciler sık sık burada kazı çalışmaları yapıyor. Karayolları da bize göre burada define arıyor. Taş ocağı ise bahane. Onların derdi define bulmaktır. Bulduklarında ise burayı terk edip giderler. Eğer amaçları define olmasaydı o kadar alternatif yer varken burayla ilgili bu kadar ısrarcı olmazlardı” şeklinde konuştular.  gevassesi

Editör: TE Bilisim