Van Ekspres - Türkiyenin etkin isimlerden Haber Türk yazarı Nihal Bengisu Karaca, Türkiye hükümetinin Kürdistan'ın bağımsızlığına karşı tutumunu eleştirerek, Kürdistan Başkanı Mesud Barzani'nin İstanbul ve Ankara ziyaretlerinde Kürdistan Bayrağı'nı dalgalandırmakta sakınca görmeyen hükümetin referanduma karşı tutumunu sorgluyor.

Karaca'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Son günlerde önce bazı köşe yazılarında, "Eğer IKBY bağımsızlığını kazanırsa Türkiye için felaket olur." konulu yazılar ve Türk Ordusu’nun Kuzey Irak’a girmesinin iyi bir fikir olduğunu ileri süren yorumlar okumaya başladık. Sonra Devlet Bahçeli’den 25 Eylül’de yapılması planlanan IKBY bağımsızlık referandumuyla ilgili şöyle bir yanıt geldi: "Yapılırsa savaş sebebidir."

Hassas olmamız normal. Ama merak ettiğim bir şey var: Türkiye yasal, gerek Irak merkezi yönetimi gerekse BM tarafından onaylanmış bir statüsü olan bölgeye hangi gerekçeyle savaş açacak? IKBY referandumu yaptı ve bağımsızlığını da ilan etti diyelim, bunu Türkiye sınırları içinde mi yapacak ki toprağımız ve egemenlik hakkımız ihlal edilmiş gibi ordularımızı Kuzey Irak’a süreceğiz? Sonra bunu BM’de nasıl açıklayacağız? “Efendim, sınırlarımızda bir Kürt devletine müsaade edemezdik, bize çok zarar verirdi” diyerek mi?

Editör: TE Bilisim