Dokuz8haber  /  Erhan Akbaş

Türkiye'nin dört bir yanından orman yangını haberleri geliyor. Dün, Adana, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Antalya'daki yangınların ardından bugün de Adana, Osmaniye, Kayseri, Mersin, Kocaeli, Karaman, Kütahya, Marmaris, Didim, Milas, Köyceğiz ve Alanya'da da çıktı.

Yangınlar yapılan müdahaleler sonrası bir kısmı kontrol altına alınırken, bir kısmı ise yetersiz müdahalelerden dolayı yayılarak devam ediyor.

Türkiye’nin genelinde neredeyse eş zamanlı olarak başlayan yangınlarda son durum

SOYLU “ YANGINLARDA SABOTAJ İZİNE HENÜZ ULAŞILAMADI”

CHP'li Engin Özkoç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla görüştüğünü ve Soylu'nun kendisine yangınlarda sabotaj izlerine dair istihbarata henüz ulaşılmadığını, yangının aşırı sıcaklar sebebiyle çıktığını düşündüklerini aktardığını belirtti.

BAKAN PAKDEMİRLİ “YANGINLARLA  İLGİLİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'la birlikte devam eden orman yangınlarıyla ilgili açıklamada bulundu. Pakdemirli, "Yangınların sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturma ve araştırma ilgili kolluk kuvvetleri ve adli mercilerle yapılıyor" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN “DEVLET TÜM İMKANLARIYLA SEFERBER OLDU”    

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke genelinde devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklamada bulundu. Erdoğan, Yangınların kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devlet tüm imkânlarıyla seferber olduğunu kaydetti.

MANAVGAT’TA YANGIN DEVAM EDİYOR

Başta Antalya’nın Manavgat ilçe merkezi olmak üzere dün başlayan yangınlar ilçe merkezine bağlı mahallere yayılarak devam ediyor. Şuana kadar yangınlarda yüz binlerce ağaç ve birçok ev yanarak zarar görürken 3 kişi hayatını kaybetti çok sayıda kişi ise yaralandı. İlçede devam eden yangınları söndürmek için çalışmalar devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli Manavgat'taki yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Ancak bu açıklamaya karşın ilçenin birçok noktasında yangınların devam ettiği görüldü.

23 NOKTADA EŞ ZAMANLI YANGIN

Dün Manavgat'ta başlayan yangının ardından bugünde Adana ve Osmaniye olmak üzere 23 ayrı noktada eş zamanlı yangın çıktı. Adana'da 5 köyün tahliye edilmesine neden olan yangınlar yayılırken, bu iki ilde 19 ayrı noktadaki yangınlar ise yapılan müdahaleler sonrası söndürüldü. Farklı noktalarda devam eden yangınlar için ise söndürme çalışmaları devam ediyor.

KOCAELİ'DE YANGIN ÇEVRE TEMİZLİĞİ NEDENİYLE ÇIKTI

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, Körfez ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına ilişkin açıklama yaptı. Yangına çevre temizliği yapmak için eski tahta parçalarını tutuşturan kişinin neden olduğu belirtildi.

İZMİR’DE ORMANLARA GİRİŞLER VALİLİKÇE YASAKLANDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden "Ciğerlerimizi yakan yangınları büyük bir üzüntü ile takip ediyorum. İzmir'de ormanlara girişler valilikçe yasaklandı." duyurusunu yaptı.
Soyer Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Belediye ekiplerimiz teyakkuz halinde. Şüpheli bir durumla karşılaşırsanız emniyetle ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ormanlarımızı birlikte koruyalım." ifadesini kullandı.

MANİSA VALİLİĞİ GÖZALTINA ALINAN 2 KİŞİNİN YANGINLA İLGİSİ YOK

Manisa Turgutlu'da gözaltına alınan 2 PKK/PYD şüphelisinin orman yangınlarıyla ilgisinin olmadığı açıklandı.

Açıklama Manisa Valiliği'nden geldi. Açıklamada, "Gözaltına alınan kişilerin orman yangınlarıyla irtibatlı olduklarına dair herhangi bir bilgi yada bulgu söz konusu değildir" denildi.

MERSİN’DE 20 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ 52 EV BOŞALTILDI 

Mersin'in Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde eş zamanlı olarak başlayan yangınlar için söndürme çalışmaları devam ediyor Yangın nedeniyle bazı bölgelerde tahliyeler yaşanırken, Durağan ve Yenikaş mahallelerinde yangın nedeniyle tedbir amaçlı 52 ev tahliye edildi. Yangında yaklaşık 20 hektardan fazla alanın zarar gördüğü ileri sürüldü.

KAYSERİ MİLLİ PARKLARDA YANGIN

Kayserinin yahyalı ilçesinde dün başlayan orman yangını kısa süre içerisinde büyüdü. Aladağlar Milli Parkı yakınlarında devam eden yangını sündürmek için ekiplerin müdahalesi sürüyor. 

MARMARİS'TE 1 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Muğla'nın Marmaris, Milas, Köyceğiz ve Datça ilçelerinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına kimi bölgelerde yerleşim yerlerine yaklaşırken, Marmaris'teki yangında 1 kişi hayatını kaybetti.

OSMANİYE’DE 6 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

Osmaniye merkeze bağlı Dereobası Mahallesi'ndeki orman yangını sonrası kundaklama şüphesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 6 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Ormanı yaktıkları şüphesiyle 3 kişi Seyir Tepe mevkiinde, 3 kişi de Fakıuşağı Mahallesi'nde gözaltına aldı.

PAKDEMİRLİ YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ NETLİK KAZANMADI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Manavgat yangını kontrol altına alınmamakla beraber, fazla sayıda odakla mücadele ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor" dedi. Pakdemirli, yangının çıkış nedeniyle ilgili netlik kazanan bir durum olmadığını da söyleyen Pakdemirli, yangından 183 kişinin etkilendiğini, 15’inin taburcu olduğunu, Manavgat Devlet Hastanesinde entübe 10 kişinin tedbir amaçlı başka hastaneye taşındığını söyledi.

MANAVGAT CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 4 ayrı noktada çıkan yangınlarla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Manavgat ilçesi Yeniköy mahallesinden başlayan yangın, rüzgârın da etkisiyle hızla yayılmıştı. Yangın rüzgârın da etkisiyle yayılmayı sürdürürken Manavgat merkez, Sarılar, Bahçelievler ve Sorgun bölgelerinde de orman yangınları çıkmıştı. Yangından 62 kişinin etkilendiği, 3’ü yanık, 2’si kırık, 57’siyse dumana maruz kalma sebebiyle yurttaşların hastanelerde tedavi altına alındığı belirtilmişti. 4 mahalle boşaltılırken, çok sayıda ev de kullanılamaz hale geldi. 

HDP’Lİ ÇEPNİ’DEN TEPKİ “UÇAĞA PARA YOK”

Ülke genelinde devam eden yangınlarla ilgili iktidarı eleştiren bir paylaşımda bulunan HDP Milletvekili Murat Çepni Türkiye’nin yangın söndürme konusunda sınıfta kaldığına dikkat çekerek “Denize, karaya, havaya saraylar yapanlar; dağı taşı betona gömenler Uçağa para yok!” diye tepki gösterdi.

Çepni ayrıca ispanya’nın 17 uçak İtalya’nın: 19 uçak Fransa’nın: 26 uçak Yunanistan’ın: 38 uçak Türkiye’nin ise bu yıl ihale ile kiralanan uçak sayısının 3 olduğunun bilgisini paylaştı.

YUNANİSTAN YARDIMA HAZIRIZ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin farklı yerlerinde devam eden yangınlar için geçmiş olsun dileklerini ileterek 'ihtiyaç olması halinde yardıma hazır olduklarını' söyledi.  Yunanistan’ın orman yangınları ile mücadele kapsamında envanterine kayıtlı 38 adet yangın söndürme uçağı bulunuyor.

TROL HESAPLAR’DAN HEDEF SAPTIRMA 

Devam eden orman yangınlarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın “yangınlarda sabotaj izlerine dair istihbarata henüz ulaşılmadığını” bilgisini CHP’li vekille paylaşmasına rağmen sosyal medya üzerinden troll hesaplarca yangınla mücadele konusunda sınıfta kalan hükümeti eleştirenlere karşı #PKKyaktı etiketi ile paylaşımlarda bulunarak hedef şaşırtmaya çalışıldı.

YANGINLARDA SON DURUM

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, il il yangınlarda son durumu paylaştı.

RESMİ VERİLERE GÖRE ORMAN YANGINLARININ ÇIKIŞ NEDENLERİ

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doğanay Tolunay OGM resmi verilerine göre son 7 yıl içerisinde ormanlarda yaşanan yangın nedenlerini sosyal medya hesabından paylaştı.

Editör: TE Bilisim