Diplomatik kaynaklar, “Türk medyasının bölgedeki askeri harekatı gerçekleştirmeye yönelik baskısı hala devam ediyor ve Türk ordusu saha şartlarına göre gelecekteki her türlü askeri harekatı gerçekleştirmeye ve planlamaya hazır.” dediler.

Ancak kaynaklara göre, şu anda doğrudan bir askeri harekat olması mümkün değil. “Ankara’nın şimdilik operasyonları askıya aldı”

Yakın zamanda TSK ve bağlı fraksiyonların, Fırat’ın batısı ve doğusundaki SDG ile temas hatları boyunca seferber olması geniş çaplı bir askeri operasyonun işareti olarak görülüyordu.

Ancak Türkiye’nin, Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) güney sınırlarından uzak tutmak için geniş çaplı bir askeri operasyon düzenleme niyetine ilişkin belirtiler azaldı.

ABD’den Yeşil ışık yok

ABD’nin eski Suriye Özel Elçisi James Jeffrey, ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Suriye’nin kuzey ve doğusuna yeni bir saldırı başlatması için yeşil ışık yakmadığını doğruladı.

Jeffrey, Washington’un SDG ile ortaklığı terk etmeyeceğini açıkça belirtti.

Ekim ayı başlarında, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Deniz Kuvvetleri Komutanı Jessica McNulty, yaklaşık 900 ABD askerinin Suriye’de-SDG ile birlikte çalışmak için kaldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Başkan Biden’ın yerel ortakları desteklemek ve IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek için Suriye’nin kuzeydoğusundaki ABD güçlerinin korunmasına destek verdiğini ifade etti.

Sözcü, North Press’e yaptığı açıklamada, ABD ve IŞİD’i Yenmek için Küresel Koalisyon’un  “Suriye’nin kuzeydoğusundaki varlığımıza ve IŞİD’in kalıcı yenilgisini sağlamak için Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ortaklığımıza bağlı kaldığını” söyledi.

Ruslar Türkiye’nin nüfuzunun genişlemesine karşı

Rus tarafı da,  Türkiye’nin nüfuzunun genişlemesini önlemek için Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik herhangi bir askeri operasyonunu reddetti. Rusya bölgedeki varlıklarını artırmaya çalışıyor.

Rusya’nın reddi, Fırat Nehri’nin doğusundaki Haseke’nin kuzeybatı kırsalında Suriye hükümet güçleri ve SDG ile ayrı ayrı tatbikatlar yapılmasıyla dile geldi.

Gözlemcilere göre Ruslar Ankara’nın, Moskova’nın rızası olmadan herhangi bir askeri operasyon gerçekleştirmesinden duyduğu memnuniyetsizliğin açık bir göstergesi olarak, Suriye-Türkiye sınırından çok uzak olmayan Kamışlı Havaalanı’na bir Su-57 savaş uçağı göndererek bir adım daha attı.

Gözlemciler, Türkiye bölgeye yönelik askeri operasyonunu askıya aldığını ve bunu Türkiye’nin Rusya ve ABD ile şu ana kadar bir fikir birliği sağlanamamasına bağlıyor.

Kaynaklar, “Türkiye Rusya ile görüşüyor ve Suriye meselesini görüşmek üzere önümüzdeki günlerde Ankara’ya teknik bir heyetin gelmesi bekleniyor.” diye de ekledi.

“Ancak toplantıda Ankara’nın bölgede talep ettiği askeri operasyonlarla ilgili büyük atılımlar elde etmesi beklenmiyor.”

Türkiye, bölgeyle ilgili düzenlemeleri yapmak üzere son birkaç gün içinde Cenevre’de gerçekleşen Rus-Amerikan görüşmelerinin sonucunu ve önümüzdeki günlerde bir Amerikan elçisinin gelişini de bekliyor.

North Press

Editör: TE Bilisim