İzmir'deki evinden polis baskınıyla gözaltına alındıktan sonra İstanbul’a getirilen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü öğrencisi Beyza Buldağ, savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Suç işlemeye alenen tahrik” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlamasıyla tutuklandı. Bulbağ’ın Twitter’da Boğaziçi Dayanışması hesabını kurup, yönettiği öne sürülürken, bu durum suçlama konusu yapıldı. Ayrıca, Boğaziçi eylemleri dolayısıyla tutuklanan öğrencilere destek olarak yaptığı sosyal medya paylaşımları da dosyada delil olarak yer aldı. Bakırköy Cezaevi'nde avukatları tarafından ziyaret edilen Bulbağ, mesaj gönderdi.

‘KARAR SİYASİ, MÜCADELEMİZ DE SİYASİ OLACAK’

Bulbağ gönderdiği mesajda, "Herkese gösterdiği dayanışma için teşekkür ediyorum. Mücadelemiz sayesinde ben, benim gibi tutuklu bulunan tüm arkadaşlarımın serbest bırakılacağından hiç şüphem yok. Bu siyasi bir karar. Bu nedenle de mücadelemiz de siyasi olacaktır. Üzülmek, sıkılmak, sinmek, korkmak yok. Anıl ve diğer arkadaşlarımızın da dediği gibi hem içerde hem dışarıda mücadeleye devam!" ifadelerine yer verdi.

'ORTADA BİR DELİL YOK'

Buldağ’ın avukatı Özgür Urfa, müvekkilinin tutuklanma gerekçesinin sonu 12 ile biten bir numara olduğunu, ancak kendilerine somut delil sunulmadığını söyledi.

Beyza Buldağ’ın geçtiğimiz yıl eylül ayına kadar Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci olduğunu, ancak buradan MSGSÜ’ya geçtiğini hatırlatan Urfa, onun Boğaziçi’nde olduğu dönemde ‘Boğaziçi Dayanışması’ isimli Twitter hesabını yönetmesine karşın üniversitesi değişince bu hesabı devrettiğini açıkladı. Urfa, Buldağ’ın telefon numarasının sonunun 12 ile bittiğini ve suçlama dosyasında söz konusu Twitter hesabının kurtarma numarasının da sonun 12 olduğunu aktararak, şunları anlattı:

“Ortada bir delil yok. Sadece sonu 12 ile biten bir numara var. Beyza’nın numarasının da sonu 12’ydi. Dosyada paylaşımları yaptığına dair gösterilen tek delil bu. Kaldı ki o paylaşımları yapmış olsa dahi paylaşımlar tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılmasıyla ilgili, herhangi bir cebir, şiddet içermeyen anayasal çerçevede ifade özgürlüğü kapsamındaki paylaşımlar. Türkiye’de bir milyondan fazla sonu 12 ile biten numara var, bunların içinden bizim müvekkilimizin nasıl yaptığı yazmıyor. Sadece biz tespit ettik diyorlar.” Urfa, Buldağ’ın da ifadesinde paylaşımları kendisini yapmadığını, ancak paylaşımların da ifade özgürlüğü kapmasında olduğunu söylediğini aktardı. Avukat Urfa, Buldağ’ın ailesinin üzgün olduğunu ve kızlarıyla pandemi nedeniyle görüşemediğini de ekleyerek, tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

 

Editör: TE Bilisim