Hozan Canê olarak tanınan Kürt sanatçı Saide İnanç hakkında “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüte yardım etmek” iddialarıyla açılan davanın karar duruşması Edirne 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hozan Canê duruşmaya katılmazken, avukatları Nevroz Akalan ile Mustafa Peköz salonda hazır bulundu.

SAVCILIĞIN İDDİASI

Duruşma, iddia makamının mütalaa sunmasıyla başladı. Savcılık, “örgüt üyeliği” iddiasına dair delil bulunamadığını belirtti. Savcılık, Hozan Canê’ye ait olduğu iddia edilen sanal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımlar ve müzik kliplerinin konusunun “örgütü övmek ve örgüt propagandası yapmak” olduğunu kaydetti. Savcılık, bu nedenle Hozan Canê’nin “örgüte yardım etmek” suçunu işlediğini iddia etti.

‘SUÇUN UNSURLARI OLUŞMADI’

Mütalaaya karşı söz alan avukat Nevroz Akalan, Yargıtay içtihatlarında “örgüte yardım” suçu için “maddi yardım” arandığını belirtti. Akalan, “Propaganda yapmak suretiyle örgüte yardım suçunun oluşması mümkün değildir. Zaten olayda propaganda suçunun unsurları da oluşmamıştır. Paylaşımların yapıldığı sosyal medya hesapları müvekkile ait değildir. Bu durum tanık beyanlarıyla da sabittir. Suçun unsurları oluşmamıştır. Müvekkilimin öncelikle beraatını, aksi durumda lehe olan hükümlerin uygulamasını talep ediyorum” dedi.

BERAAT TALEBİ 

Ardından söz alan avukat Mustafa Peköz ise, suçun işlendiğine dair delil olmadığını söyledi. Suçlama konusu yapılan bir film ile ilgili iddianamede herhangi bir bulgunun olmadığını ifade eden Peköz, beraat istedi.

CEZA VERDİ

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, “örgüte üye olmak” suçlamalasının unsurlarının oluşmadığını belirtti. Mahkeme, Hozan Canê’ye “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla 5 yıl ceza verdi. Mahkeme, “Yardımın niteliği, Hozan Canê’nin adli sicil kaydını, yargılama esnasındaki davranışlarını” göz önünde bulundurarak cezayı 3 yıl 1 ay 15 güne indirdi.

MA

Editör: TE Bilisim