Tarihte bölge ekonomisinin en önemli ürünlerinden ve barış sofralarının iyi niyet hediyesi şarabıyla ünlü olan Erciş üzümü yeteri kadar değer göremediği için üreticisinin deyimiyle ilçe dışına çıkamıyor. İnce kabuklu, bol sulu yapısıyla şaraplık kullanıldığında değerini veren Erciş üzümü, uzun yıllardır bölgede şarap tesisi bulunmadığı için sadece sofralık olarak tüketiliyor.

Narin bir bitki olan Erciş üzümü, soğuk zincir dışında en çok bir haftalık raf ömrüne sahip olması nedeniyle ihraç şansı yakalayamıyor. Bu durum sonucunda birçok efsanede adı geçen bu kadim meyve zamanla azalarak yok olmakla karşı karşıya kalıyor. Oysa Urartu döneminden kalan tabletler bile Erciş üzümünün bölgede yaşayanlar için ne denli önemli olduğunu açıklıyor.

İlçenin Karataşlar mevkiinde bulunan oyma tablet hitabelerine göre Urartu kralı Menua şöyle söylüyor: “İşpuini’nin oğlu Menua, Tanrı Haldi için bu asma üzüm bağlarını diktirdi. Her kim ki bu asmalara zarar verirse, Tanrı Haldi, Tanrı Teişeba, Tanrı Şivini ve bütün tanrılar onu güneş altında kavursun.” ajans65 Tv

Editör: TE Bilisim