VanHaber - Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentte yayın yapan internet televizyonu ve radyoların ortak programına katıldı.

"BUGÜN DAHA İYİ BİR NOKTADAYIZ"

Koronavirüs salgını ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Vali Bilmez, "Pandemi sadece bizim değil hem ülkemizin hem de dünyamızın en ciddi sorunu haline geldi. Mart ayından Kurban Bayramı'na kadar Türkiye ortalamasının üzerinde bir seyir halindeydik. Kurban Bayramı ile birlikte salgında kentimiz en kötü kentler arasına girdi. Bugün geldiğimiz noktada alınan tedbirler, sağlık çalışanlarımızın fedakar çalışmaları ve Van halkının tedbirlere uyması sayesinde iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim." dedi.

İŞTE VAN'DAKİ VAKA SAYILARI

Vali Bilmez hasta sayıları ile ilgili de rakamları paylaşırken, "Pandemi hastaları için ayırdığımız yataklarımızın doluluk oranı yüzde 50. Sağlık kuruluşlarımızda herhangi bir problemimiz yok. Bu süre zarfında diğer hastaların ameliyat ve tedavileri devam ediyor. Türkiye genelinde ciddi bir yükseliş var ve biz de bir artış bekliyoruz. Havaların soğumasıyla birlikte Van'da da vakaların artabileceğini düşünüyoruz. O yüzden vatandaşlarımızın daha bilinçli davrtanmasını bekliyoruz. Şu ana kadar Van'da 200 bin kişiye kadar test yapıldı. Pozitif çıkan hastalarımızın büyük bir kısmı iyileşti. 35 bin civarında iyileşen hastamız var. Şu an itibariyle hastanede ve evlerinde takibi yapılan 3 bin civarında hastamız var." şeklinde konuştu. 

"BULAŞ KAYNAĞI AİLE İÇİNDE"

Kentte bulaşın başlıca kaynağı olarak evleri gösteren Vali Bilmez, "Biz diğer illeri de biliyoruz. Van halkının genel olarak tedbirlere uyduğunu söyleyebiliriz.Nişanlarda düğünlerde taziyelerde zaman zaman kuralları ihlal ettiğimiz oldu. Kuralları ihlal edenler ise yakınlarını ve sevdiklerini kaybederek ağır şekilde bedel ödediler. Haftalarca sıkıntı çektiler. Şu anda bulaş kaynağımız evlerden kaynaklanıyor. Aile içinde biraz sanki rahat davranıyoruz. Burada biraz swıkıntımız var." cümlelerini kullandı. 

VANLILAR İLACI KULLANMIYOR

Van'da koronavirüs hastalarının doktorların verdiği tavsiyelere uymadığını dile getiren Vali Mehmet Emin Bilmez, "Yoğun bakım ve entübe hastamız biraz fazla. Bunun sebebi doktorun verdiği ilacı tavsiyeye göre kullanmama durumu söz konusu. Bir çok kişide bu var. Hastalığı ilk başta hafif geçirdiği için ilacı kullanmıyor. 6. 7. gün kötüleşince o gün ilacı kullanmaya başlıyor. Bu ilaçlar hastalığın başlangıcında alınırsa faydası daha çok oluyor. İlacın etkileri ve yan etkileri ile ilgili bilim insanlarının yapması gereken tartışmayı vatandaşımız kendi arasında yapıyor. Doktorun tavsiye ettiği ilacı kendi bilgisiyle değerlendiriyor ve kullanmama kararı alıyor. Hemşerilerimizden doktorlarımıza güvenmelerini istiyoruz. Doktorların önerisine mutlaka uymamız gerekiyor. Şu an kentimizin en ciddi sorunu ilaç konusunda tereddütlü davranılması." şeklinde görüş belirtti.

"2 YIL DAHA BEKLEYİN DEME ŞANSIMIZ YOK"

Vali Bilmez aşı hakkında da konuşurken açıklamasında şu cümlelere yer verdi: "Hatta şu an aşı da tartışılıyor. Ancak şu an ön izin alınmış ve FAZ 3 seviyesine gelmiş bu aşıları bütün dünya kullanıyor. Bundan başka bir bilimsel veri elimizde yok. İnsanlara bir 2 yıl daha bekleyin deme şansımız da yok. Bilim adamları elbette tartışmalı ankca kıt bilgimizle bu konuyu tartışmamıza gerek yok. Yan etkiler üzerinden trartışacaksak her ilacın bir yan etkisi var. Bunları tartışırsak korkarım ki bu hasta sayılarımız daha da artar. Hasta olan hemşehrilerimizden doktorların tavsiyelerine uymalarını ve anormal bir durum olduğuna sağlık kuruluşları ile irtibata geçmelerini rica ediyorum. "

Van Kent Meydanı projesi neden iptal edildi?

"KAMUOYUNUN VİCDANINA BIRAKIYORUM"

Vali Bilmez Van Kent MEydanı projesinin neden iptal edildiği konusunda açıklamalarda bulunurken, "Kentsel dönüşüme bu şehirde kesinlikle ihtiyaç var. Kent meydanına başlandı ama malesef bizim her konuyu mahkeme taşıma gibi bir hastalığımız var. Kentsel dönüşüm olması için kent meydanında 50 dönüm olması gerekiyor. Buna Cumhuriyet Caddesi'ni de dahil etmişler. Bir hemşehrimiz burası 50 dönüm değil diyerek mahkemeye giderek projeyi iptal ettirdi. İptal ettiren kişinnin bunda zerre kadar kişisel menfaati de yok. Kentsel dönüşüm olunca KDV muafiyeti oluşuyor ve bazı konular kurumun ve müteahhitlerin lehine oluyor. Kentsel dönüşümü neden iptal ettirdiler sosyal anlamda bir izahatini görmedim. Zaten davayı da ben hak kaybına uğradım diye açmadı. Burada 50 dönüm yok diyerek açtı. Bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum."

KENTE DEĞER KATACAK BİR PROJEYDİ

Vali Bilmez açıklamasının devamında şu cümlelere yer verdi: "Biz çevre yolumuzu 10 yıl geciktirdik. Kent Meydanı'ndaki projede bana göre kente çok değer katacak bir projeydi. Ama o da mahkemeyle durduruldu. Tek tesellimiz eski hastane yerinin Millet Bahçesi olarak belediyemize şartlı tahsisi yapıldı. Geçen ay da ihalesi gerçekleşti. Millet Bahçesi'nin altında 200 araçlık bir kapalı otopark olacak. Yerel ürünlerimizin satılacağı bir pazar alanı da olacak. Burası ihale edildi ve bir firma aldı."  

Editör: TE Bilisim