er.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad -TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti'nin çağrısıyla bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” sloganıyla gerçekleştirilen Nevruz mitinginde "Devrilen masa yeniden kurulacak" denildi.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Bu Newroz, bir yas Newroz’udur. On binlerce insanımızı depremde yitirdik. Bir kez daha halkımıza baş sağlığı diliyoruz. Yasımız var ama öfkemiz de var. Öfkemiz büyük çünkü on binlerce insanımızı deprem değil, AKP-MHP faşist iktidarının önlem almaması sonucu kaybettik. Bu Newroz, AKP-MHP faşizminden kurtulma Newroz’udur. Bu Newroz, iktidarı değiştirme, 20323’ü zafer yılı ilan etme Nevruz’udur. Hepimize kutlu olsun diyorum" dedi.

Van'da yağışlı havaya rağmen bugün binlerce vatandaş Newroz alanına geldi. HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Bu Nevruz, bir yas Nevruz’udur. On binlerce insanımızı depremde yitirdik. Bir kez daha halkımıza baş sağlığı diliyoruz. Yasımız var ama öfkemiz de var. Öfkemiz büyük çünkü on binlerce insanımızı deprem değil, AKP-MHP faşist iktidarının önlem almaması sonucu kaybettik. Bu Nevruz, AKP-MHP faşizminden kurtulma Nevruz’udur. Bu Nevruz, iktidarı değiştirme, 20323’ü zafer yılı ilan etme Nevruz’udur. Hepimize kutlu olsun diyorum" dedi.

Van'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti'nin çağrısıyla Van Kalesi'nin eteklerinde bulunan Nevruz Parkı'nda düzenlenen Nevruz mitingine çok sayıda vatandaş katıldı.

"MASAYI DEVİRENLER BİLSİNLER Kİ O MASA YENİDEN KURULACAK"

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, "Masayı devirenler bilsin ki o ülkeyi masanın altında bırakanlar bilsin ki HDP var. HDP yeniden o masayı yeniden mutlaka kuracak. Muhatabıyla kuracak Nasıl mı dersiniz, En güçlü şekilde tüm temsiliyet gücümüzle tüm halkımızla Meclis'te yer alarak demokratik çözümü mutlaka var edeceğiz" dedi.

Van'da binlerce kişiye seslenen DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz şunları söyledi:

"Bu depremde ölümlerin tek nedeni iktidardır. Asıl afetin bu yönetimden rantçı sistemden kaynaklandığını çok iyi biliyoruz. İnsanlar canlarını enkazdan çıkarmaya çalışırken, devlet ve iktidar hiçbir yerde yoktu çünkü biliyorlar kaybetmişler. OHAL ilan ettikten sonra geldiler. Bütün Dünya görsün ki Kürt halkı özgürlüğünü haykırıyor. Özgür olana kadar Nevruz ruhuyla direneceğiz. Bugün bütün Dünyanın Ortadoğu’nun ve Türkiye’nin gözü nevruz alanlarında nevruz alanlarında Kürtler Kürt dostları bugün bütün mesajlarını her yere ulaştıracaklar. Biz her sene Nevruzu coşkuyla, halayla karşılıyorduk ama bu yıl 6 Şubat'ta bir deprem gerçekleşti. Bu depremde ölümlerin tek nedeni iktidardır. Asıl afetin bu yönetimden rantçı sistemden kaynaklandığını çok iyi biliyoruz. İnsanlar canlarını enkazdan çıkarmaya çalışırken, devlet ve iktidar hiçbir yerde yoktu çünkü biliyorlar kaybetmişler. OHAL ilan ettikten sonra geldiler. Alana gelme sebepleri ise yardımları engellemek oldu. Gelmesinin sebebi rantçı sistemini devam ettirmekti. Sonra da çıkıp helalleşmeden bahsediyorlar. Van nevruz alanından söylüyoruz sizinle halleşmeyeceğiz ve affetmeyeceğiz. Bütün canlarımızın tek tek hesabını soracağız."

"BU SEÇİM KÜRDE DÜŞMAN OLAN İKTİDARDAN KURTULMA SEÇİMİDİR"

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise şunları söyledi:

"Bu Newroz, bir yas Newroz’udur. On binlerce insanımızı depremde yitirdik. Bir kez daha halkımıza baş sağlığı diliyoruz. Yasımız var ama öfkemiz de var. Öfkemiz büyük çünkü on binlerce insanımızı deprem değil, AKP-MHP faşist iktidarının önlem almaması sonucu kaybettik. Bu Newroz, AKP-MHP faşizminden kurtulma Newroz’udur. Bu Newroz, iktidarı değiştirme, 20323’ü zafer yılı ilan etme Newroz’udur. Hepimize kutlu olsun diyorum. 56 gün sonra seçime gideceğiz ve bu sandıklardan en iyi sonucu alarak AKP-MHP’yi sandıklara gömeceğiz. Tarihin çöpüne göndereceğiz. Bu seçim, Kürde düşman olan iktidardan kurtulma seçimidir. Bu seçim sadece bu sınırlarda değil Irak ve Suriye Kürdistan’ında, Dünyanın neresinde bir Kürt varsa oradaki Kürde düşmanlık eden bu iktidarı sona erdirme seçimidir. Bu seçim aynı zamanda halkın iradesini gasp etmiş kayyum rejimi kurmuş olan iktidardan kurtulma seçimidir. Bu seçim ayrıca binlerce arkadaşımızı cezaevinde rehin tutan AKP-MHP faşizminden kurtulma seçimidir. Selahattin Demirtaş’ı, Bekir Kaya’yı, Leyla Güven’i bütün arkadaşlarımızı cezaevinden çıkartıp özgürlüğe kavuşturma seçimidir. 14 Mayıs seçimi Kürdün anadilini, kültürünü yok sayan bu iktidardan hesap sorma günüdür. Oyumuzu kullandıktan sonra sandıkları asla terk etmeyeceğiz. 56 gün boyun her yerde gençler kadınlar erkekler yaşlılar her yerde ev ev sokak sokak köy köy dolaşacağız ve bu seçimden en güçlü şekilde çıkacağız."

Newroz, Bajar’ın müzik dinletisiyle son buldu. 

Editör: Haber Merkezi