VANEKSPRES HABER - ANKARA

HDP Van Milletvekili Sarısaç, Van T ve F Tipi Kapalı Cezaevi'ne yaşanan hak ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporu Meclis gündemine taşıdı.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, kötü muamele ve işkence vakaları sıklıkla kamuoyunda yer almaktadır. Cezaevlerinde süregelen benzer sorunlar ve talepler, şartların iyileşmesi için herhangi bir adım atılmadığını ve sorunların kronikleştiğini göstermektedir.

Van’da bulunan cezaevlerine ilişkin sivil toplum örgütlerinin raporları ve mahpus beyanları da bunu göstermektedir. Açıklanan son raporda;

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi, Van F Tipi Kapalı Cezaevi ve Van T Tipi Kapalı Cezaevi’yle ilgili birçok hak ihlali sıralanmıştır. Bu nedenle Van’daki cezaevlerinde mahpusların maruz kaldıkları hak ihlallerinin araştırılarak tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

AİLELERİN ÇAĞRILARINA SESSİZ KALINIYOR

Sarısaç, “Türkiye’de bulunan cezaevlerinde siyasi tutuklu/hükümlülere yönelik kötü muamele, hak ihlali ve işkence vakaları sıklıkla basına yansımaktadır. Özellikle son günlerde mahpuslara yönelik fiziksel ve psikolojik baskının arttığı, sivil toplum örgütlerinin raporlarından ve mahpus beyanlarından açıkça anlaşılmaktadır. Aynı şekilde cezaevlerinde süregelen mevcut ağır koşulların, Covid-19 sürecinde daha da kötüleştiği bilinmektedir. Buna karşın siyasi iktidar, sivil toplum örgütlerinin ve ailelerin çağrılarına sessiz kalmayı tercih ederek endişelerin büyümesine neden olmaktadır.

CEZAEVLERİ RAPORU

Van’daki cezaevlerinde de sürekli hak ihlallerinin yaşandığı ve cezaevi yönetimlerince mahpuslara yönelik sistematik baskıların olduğu kamuoyunda yer almaktadır. Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevi Komisyonu, Van Barosu Cezaevi Komisyonu’nun Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi, Van F Tipi Kapalı Cezaevi ve Van T Tipi Kapalı Cezaevi’yle ilgili raporu da bunu ortaya koymaktadır.

GAZETE VE KÜRTÇE KİTAPLAR YASAK

28 - 30 Aralık 2021 tarihleri arasında cezaevlerinde yapılan ziyaretler ile hazırlanan raporda; birçok mahpusun gözetim kurulu kararları gerekçe edilerek koşullu salıverilmeden faydalandırılmadığı, Yeni Yaşam ve Evrensel gazeteleri ile yasaklama kararı olmayan Kürtçe kitapların verilmediği, suyun çok sınırlı kullandırıldığı, yemeklerin yenilemeyecek durumda olduğu, pandemi gerekçesiyle sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılamadığı, sık sık sürgünlerin yaşandığı, birçok hasta mahpusun gerekli şekilde tedavi olamaması vb. sorunlar sıralanmaktadır. Van’da bulunan her cezaevinde farklı derecede ve şekilde ortaya çıkan ve süren sorunlar konusunda tüm başvuru ve taleplere rağmen bir iyileşme söz konusu değildir.

BİLGİ ERİŞİM VE HABER ALMA HAKKI İHLAL EDİLİYOR

Cezaevlerinde gerekli iyileşmelerin yapılmaması, beraberinde birçok hak ihlalinin yaşanmasına neden olmaktadır. Mahpusların ailelerinden uzaklara sürgün edilmesi, açık görüş hakkıyla ilgili sorunlar ile mahpusların ortak alan faaliyetlerinden yararlandırılamaması, bir tecrit uygulaması olarak öne çıkmaktadır. Yine kitaplara getirilen kısıtlamalar ile bazı dergi ve gazetelere getirilen yasaklamalar, bilgiye erişim ve haber alma hakkını ihlal etmektedir. Özellikle de cezaevlerinde tutulan yüzlercesi ağır olmak üzere binlerce hasta mahpus için gerekli adımların atılması elzemdir. Çünkü birçok ağır hasta mahpus, gerekli adımların atılmamasından dolayı yaşamını yitirmiştir. Dolayısıyla Van’da bulunan cezaevlerindeki kalp, böbrek hastası, mide kanseri vb. hasta mahpusların tedavilerinin insan onuruna yaraşır bir şekilde yapılması, gerekli infaz erteleme adımlarının atılması toplumsal taleplerdir.

Sonuç olarak işkence ve kötü muamele, ulusal ve uluslararası mevzuatta yasaklanırken mahpusların korunması ise devletin yükümlülüğü arasındadır. Dolayısıyla tutuklu/hükümlülere yönelik işkence ve hak ihlallerinin önüne geçilerek insan onuruna yaraşır koşulların oluşturulması gerekmektedir. Çünkü cezaevlerinde artan işkence, kötü muamele ve hak ihlali vakaları toplum tarafından endişeyle takip edilmektedir. Bu nedenle Van’da sivil toplum örgütlerince açıklanan raporda belirtilen sorunlar göz önüne alınarak söz konusu cezaevleriyle ilgili olarak gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis araştırması açılması elzemdir” açıklamasında bulundu.  

Editör: TE Bilisim