Van'da 19 Mayıs tarihinde Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği  (MEBYA-DER) üyesi oldukları ve dernek bünyesinde yürüttükleri faaliyetleri gerekçe gösterilerek "Örgüt üyesi" oldukları iddiasıyla 10’u tutuklu olan ve toplamda 17 kişi  hakkında açılan davanın ilk duruşması Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ( SEGBİS) ile duruşmaya, Van T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden tutulan MEBYA-DER Eşbaşkanı Gülistan Önver ile dernek üyeleri Şevket Kaplan, Cihat Aksu, Kamuran çiftçi, Sıracattin Bayhan, Ceyda Dindar, Mahmut Dindar, Azize Öner, Savaş Encü ve Halil Karakoç katılırken, tutuksuz yargılanan Nuhi Alıcı, Nebi Kaçak, Muhsin Demir,  İsa Demirağaç, Halime Süslü, Emine Şaybak ve Cevzet Bilekçi de duruşmada hazır bulundu. 

Duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz dernek üyeleri ile avukatları dışında kimse alınmazken, dernek üyelerinin yakınları ile Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) de adliye koridorunda bekleyerek dernek üyelerine destek verdi.  

TAPE kayıtları tek tek soruldu 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak TAPE kayıtları soruldu. Ardından dernek faaliyetleri kapsamında ailelere yönelik suç unsuru sayılan gıda ve kömür desteği soruldu. 

Dernek bakanlık onayıyla açıldı 

Dernek üyeleri ise suçlamalara karşılık yapılan faaliyetlerin tamamının dernek tüzüğünde de yer aldığını, İçişleri Bakanlığı onayıyla derneğin açıldığını belirtti. 

Tahliye talebi

Savunmaların ardından avukatlar söz aldı. Avukatlar, dernek çalışmalarının resmi olduğunu, tutuklu yargılanma süresinin de göz önünde bulundurularak tahliye edilmeleri gerektiğini belirtti. 

İddia makamı ise dosyadaki eksiklerin tamamlanması ile tutukluluk hallerinin devamını istedi. 

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, tutuklu olan 10 kişi hakkında tahliye kararı verdi. 

Bir sonraki duruşma 18 Şubat 2022 tarihine ertelendi. MA

Editör: TE Bilisim