Toplumsal bir sorun olarak günümüzde hala devam eden çocuk yaşta evlilik, aynı zamanda kadınlara karşı suçları meşrulaştıran bir yapı olarak duruyor. Ataerkil ve geleneksel toplum yapısı, çocuk yaşta evlilikleri normalleştirirken, özellikle kız çocuklarının toplumdaki eşitsiz konumunu derinleştirmekte ve yaşam tercihlerini yok ediyor. Genellikle ebeveynlerin aldığı bu kararın göz göre göre yok ettiği yaşamlardan biri de 15 yaşında kendisinden 30 yaş büyük bir erkekle ikinci eş olarak evlendirilen Halime Kahraman’a ait.  Şuan 83 yaşında olan Kahraman, “evlilik” öncesi ve sonrası maruz bırakıldıklarını anlattı.  

15 YAŞINDA İKİNCİ EŞ  15 yaşında babasının zoruyla evlendirilen Kahraman, bu süreci şöyle özetledi: “Eşim ticaretle ilgileniyordu. Bu nedenle köyümüze gelmiş ve beni bir yerde görüp babama sormuş. Babam da bana sormadan zorla evlendirdi. Herhangi bir söz veya nişan olmadı. Hemen düğün yaptılar. Ne yapabilirdim ki. İlk evliliğinden benim yaşımda çocukları vardı. Düğünden önce evli olduğunu söylediler. Ne yapacağımı bilemedim. Çok zor bir durumdu.”

17 YAŞINDA ANNE OLDU  Daha evliliğin ilk günlerinde fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalan Kahraman, daha sonra ise bu şiddetin sistematik bir hal aldığını söyledi. 17 yaşında anne olan Kahraman, “Her gün beni dövüyordu. Ortada hiçbir sebep yokken bile dövüyordu. Bu süre zarfında 10 çocuğum oldu. Onları zor şartlarda büyüttüm. Çocuklarım büyüdü ancak maruz kaldığım şiddet devam etti. Çocuklar ‘Annemizi neden dövüyorsun?’ diye sorduğunda hiçbir şey söylemiyordu çünkü haksızdı. İlk eşine de zulüm ediyordu. Zaten O’na iyi olsaydı ikinci kez evlenip haksızlık eder miydi?” diye belirtti. 

KADINLARA ÇAĞRI  Eşinin köylülerle yaşadığı bir kavga sonrası 1990 yılında Van merkeze taşındıklarını kaydeden Kahraman, şiddet ve baskının burada da devam ettiğini vurguladı. 26 yıl önce eşi yaşamını yitiren ve çocuklarıyla birlikte Van’da yaşamını sürdürmeye devam eden Kahraman, “Eğer şimdiki şartlar olsaydı asla beni çocuk yaşta evlendirmelerine izin vermezdim. Şimdiki şartlar eskiye göre daha iyi. Anne babalara da çağrımdır; kız çocuklarını çocuk yaşta evlendirmesinler. Anne ve babamın ne hakkı vardı ki beni çocuk yaşta 45 yaşında evli biriyle evlendirmeye? Şimdiki kadınlar öyle olmasın, istedikleri yaşamda diretsinler” diye konuştu. (Van/MA)

 

Editör: TE Bilisim