VanHaber -  Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2016 yılında kapatılan Van Kadın Derneği (VAKAD) üyeleri, derneklerinin tekrardan açılması için yaptıkları başvuru ve üyeleri hakkında başlatılan yargılama süreçlerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’nde açıklama yaptı. 

BAŞVURUYA RET

Açıklamada konuşan VAKAD Başkanı Zozan Özgökçe, 13 yıl boyunca binlerce kadının hayatına dokunduklarını ifade ederek, hukuksuz baskıların ardından derneklerinin kapatıldığına dikkati çekti. VAKAD’ın tekrardan açılması için girişimlerde bulunduklarını aktaran Özgökçe, yaptıkları başvurunun reddedildiğini kaydetti. Özgökçe, dernekleri hakkındaki suçlamaların "haksız, hukuksuz ve mesnetsiz" olduğuna vurgu yaptı. 

OHAL KOMİSYONU'NUN ARAŞTIRMASI

Bir süre dernek üyelikleri bulunan kişiler hakkındaki yargılama süreçlerine değinen Özgökçe, bir yıl üyeliği bulunan ve sonrasında istifa etmiş kişilerin dernek ile iltisaklı gösterildiğini belirtti. Özgökçe, "VAKAD’a sadece bir yıl üyeliği bulunan ve sonrasında istifa etmiş üyeye 2016 sonrasında açılan dava iltisak olarak nitelendirilmiştir. Yine VAKAD’a üye olan ve 2010 yılında istifa eden başka bir üyenin 2020 yılında dernek faaliyetleri dışındaki bir kovuşturması iltisak olarak nitelendirilmiştir. OHAL Komisyonu derneğe üye olan kadınların iltisakını araştırmış ancak üyelerin VAKAD ile ilgili olmayan faaliyetlerini de VAKAD ile ilişkilendirmişti. Faaliyetlerin VAKAD ile ilgisini, üyelerin hangi zaman dilimlerinde VAKAD bünyesinde olduklarını araştırma gereği duymamıştır" diye konuştu. 

'YILMAYACAĞIZ'

OHAL Komisyonu'nun derneğin deprem için topladıkları yardımları da "örgüte sempati toplamak" olarak değerlendirdiğini paylaşan Özgökçe, derneklerinin bağımsız bir kuruluş olduğunu ve hiçbir siyasal oluşumla bağının olmadığını kaydetti. Özgökçe, “Eril iktidarlar en çok bizim gibi kadınlardan korkmakta. VAKAD’a yönelik yapılan bu haksızlığa karşı hukuki mücadelemizi devam ettireceğiz. Koşullar ve süreçler her ne olursa olsun yılmayacağız. Mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim