Ticaret Bakanlığı’nın 15 Mayıs’ta yayınladığı tebliğ ile İran’dan ithal edilen karpuza uygulanan verginin bir gecede 75 dolardan 300 dolara çıkarılması sonucu Van Tren Garı’nda bekletilen 5 bin 430 ton karpuz çöp oldu. İran'dan Van'a getirilen ve yaklaşık 25 gündür garda bekletilen tonlarca karpuz, kokmaya başlayınca belediye ekipleri tarafından alınarak imha edildi.

SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞTILAR AMA...

181 tren vagonunda günlerce bekletilen tonlarca karpuz için defalarca çağrı yaparak, seslerini duyurmaya çalışan ithalatçılar, söz konusu vergi oranına isyan ederek, iflasa sürüklendiklerini belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

Ticaret Bakanlığı’nın 15 Mayıs’ta yayınladığı tebliğ ile İran’dan ithal edilen karpuza bir gecede yüzde 300 vergi zammı getirilince, 5 bin 430 ton karpuz Van Tren Garı’nda çürümeye terk edildi. Yaklaşık bir haftadır karpuzlar tren vagonlarında bekletilirken, yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmaması sonucunda karpuzlar sıcak hava nedeniyle kokmaya başladı. Duruma isyan eden ithalatçılar, söz konusu vergi oranıyla 181 vagonda bekletilen karpuzları alamayacaklarını belirtti.

ZAM İÇİN 7 GÜN BEKLETİLDİ 

Daha önce Mezopotamya Ajansı'na açıklama yapan ve yüzlerce esnaf gibi mağdur olduğunu söyleyen ithalatçı Nezir Temizan, 8 Mayıs’ta sınıra getirilen karpuzların vergi zammı için 15 Mayıs’a kadar bekletildiğini söyledi. Temizan, “Devletin bize yüklediği bu ağır yükü kaldıramıyoruz. Günlerdir sesimizi duyan kimse yok. Gümrük Bölge Müdürlüğü bize bir yol göstermiyor. Aldığımız karpuzlar çürümeye başladı. 15 Mayıs gecesinde kasıtlı bir şekilde yüzde 300 vergi artışı yapıldı. Bu durumda 200 esnaf mağdur edildik. Türkiye sınırına giren karpuzları İran tarafı da almıyor. İthal ettiğimiz karpuz 8-9 Mayıs tarihlerinde sınırdan giriş yaptı ama bu mallar 15 Mayıs tarihine kadar bekletilerek vergi zammı uyulanmış. Bizim suçumuz ne anlamadık” 

VERGİ BİR GECEDE 300 DOLARA ÇIKTI

Seslerinin duyulmadığını söyleyen Temizan, “Hiçbir yetkili ve milletvekili arkamızda durmuyor. Yetkililer çığlığımıza ses versin. Daha önce ödediğimiz 75 Dolar vergi bir gecede 300 Dolar’a çıkıyor. Bu vergi artışı yapılmadan, devlet bize belli bir mühlet tanıyabilirdi. Bu malların giriş tarihi Kapıköy’de bulunan sınır kapısında mevcuttur. Mallarla ilgili tüm işlemler yapılmış, tarım ve analiz evrakları hazırlanmış. Tüm resmi işlemler tamam olmasına rağmen mallarımızı vergi yüzünden alamıyoruz” 

‘ÇIĞLIĞIMIZI DUYAN YOK’

Tonlarca karpuzun çürümeye terke dildiğini dile getiren Temizan, ilk kez böyle ağır bir vergi yüküne maruz kaldıklarını anlattı. 250 esnafın bu vergi zammı nedeniyle iflasın eşiğine geldiğine değinen Temizan, “Biz ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ceketimizi dahi satsak, bu verginin altında kalkamayız. Bunu kaldıracak gücümüz yok. Her şeyimizi bir gecede kaybettik. Yerli üreticiyi kurtarayım derken ithalatçıları iflas eşiğine getirmek yanlıştır. Böyle bir sistem olamaz. 20 yıllık gümrükçüyüm ilk defa böyle bir ağır baskıya maruz kalıyorum. Bu kadar haykırmamıza rağmen çığlığımızı kimse duymadı” demişti.(

 

Editör: TE Bilisim