Van’da Aryen Kültür Sanat ve Araştırma Derneği, Kürt kültürünü yaşatmak adına anadilde eğitimlerine devam ediyor. Dernek bünyesinde keman, piyano, gitar, erbane, bağlama ve resim eğitimi veriliyor. Dernekte ayrıca çocuklar için de atölyeler düzenleniyor. 2-5 yaş arası çocuklara ritim ve nota eğitimi verilen atölyeye ise ilgi büyüyor.  Eğitmen Fadime Polat, atölyede çocuklara verilen kültür ve sanat eğitimine ilişkin konuştu. 

'YENİ RESSAMLAR YETİŞTİRİYORUZ'

Bölge kentlerinde yaptıkları araştırmalarla kültürel zenginlikleri geleceğe taşımak gibi önemli bir görev üstlendiklerini söyleyen Polat, “Aryen Kültür Sanat Derneği tamamen kültürel faaliyetler yürütmekte. Müzik ve resim alanında faaliyet yürütüyoruz. Resim alanında her yaş grubuna ders veriyoruz. Yeni ressamlar yetiştiriyoruz. Müzik kurslarımız biraz daha kapsamlı. Orkestra çalışmalarımız da var. İki yaşından büyük her kesime müzik eğitimi veriyoruz. 7 yaşından büyük olanlara ise enstrüman eğitimi veriyoruz” dedi. 

HEDEF ÇOCUKLARDAN BİR ORKESTRA OLUŞTURMAK

Polat, 2-5 yaş arası çocuklara farklı bir formatta müzik eğitimi verdiklerini ifade ederek, “Oyunlarla ve ritim çalışmalarıyla Kürtçe ezgileri çocuklara sevdiriyoruz. Piyano, keman, kaval, gitar ve bağlama eğitimleri de veriyoruz. Geleceğe dair projemiz, özellikle çocuklardan bir orkestra grubu oluşturmak” diye belirtti. 

KÜRTÇE EĞİTİME YOĞUN İLGİ

Kentteki diğer kültür ve sanat çalışmalarından farklı olarak, anadilde eğitim verdiklerini kaydeden Polat, bu kapsamda kentte çocuğa yönelik anadilde kültür sanat çalışmasının Aryen Kültür Sanat Derneği tarafından başlatıldığını vurguladı. Polat, “Çoğu zaman Kürtçe bilmeyen insanlar geldiğinde, ‘siz tamamen Kürtçe mi eğitim veriyorsunuz’ diye soruyorlar. Onların talepleri de Türkçe eğitimlerin de olması. Biz şunu söylüyoruz; zaten var olan eğitime karşı biz Kürtçe eğitim veriyoruz. Kürtçe eğitim üzerinden bize talepler de geliyor. Aryen orkestra grubumuz zaten var, amacımız kadın sayısını arttırmak. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu. 

 

Editör: TE Bilisim