Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Van Barosu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, dün adliyede duruşma bekleyen avukat Barış Oflas, Naim Çali ve Ayhan Erten’in bir kişinin saldırısına uğramasına ilişkin adliye önünde açıklama yaptı.  

Van Adliyesi önünde düzenlenen açıklamaya Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, ÖHD’li avukatlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) yanı sıra birçok avukata katıldı. Açıklamayı Van Baro Başkanı Zülküf Uçar yaptı.

'AVUKAT ALDIĞI DARPTAN DOLAYI YARALANDI'

Dün sabah saatlerinde Van 6. Asliye Ceza Mahkemesi duruşma salonu önünde duruşmasının alınmasını bekleyen meslektaşların mübaşire soru sorarken Ö.Ö. isimli kişi tarafından saldırıya uğradığı belirtilen açıklamada, meslektaşlarının Ö.Ö.’nün hem hakaret hem fiziki şiddetine maruz  kaldığı  kaydedildi. Açıklamada avukat Naim Çalı’nın aldığı darptan kaynaklı kulağının arkasından yaralandığı belirtildi. 

'POLİSLER MESLEKTAŞLARIMIZIN KOLLARINDAN TUTARAK ÇEKİŞTİRMİŞTİR'

Çevik kuvvet polisleri eşliğinde merdivenden inerken saldırgan Ö.Ö’nün polislerin yanında saldırdığı ifade edilen açıklamada, “Meslektaşlarımız çevik kuvvet polislerince kollarından tutularak çekiştirilmiş, tepki gösteren meslektaşlara da ilgili personelce ‘avukatsa ne yapalım, vatandaşı mı darp edecek’ şeklinde tepki gösterilmiştir” denildi.

'MESLEĞİMİZE YÖNELİK ŞİDDET VE SALDIRILARI KABUL ETMİYORUZ'

Toplumda yer alan şiddet ikliminin her geçen gün yaygınlaştığı ve bu doğrultuda hak savunucularına karşı gerçekleştirilen şiddet içerikli saldırıların da her geçen gün arttığına dikkat çekilen açıklamada “ Avukatlık mesleği savunma hakkının, adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün teminatıdır. Son dönemlerde yargının kurucu unsurlarından olan savunma makamına ve avukatlık mesleğine yönelik artarak devam eden tehdit ve saldırıları hiçbir şekilde kabul etmediğimizi belirtiyor, bugün yaşanan olayı kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklama alkışlarla son buldu.  

 

Editör: TE Bilisim