VanHaber - Van Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, Diyarbakır'da, Şırnak’ta ve Urfa’da avukatlara yönelik gözaltılara dair açıklama yaparak, tepki gösterdi. Baroda yapılan açıklamaya Van Baro Başkan Yardımcısı Hamza Çiftçi, ÖHD Van Şube yöneticileri, HDP MYK Üyesi Avukat Ümit Dede ile birçok avukat katıldı.

Açıklamayı yapan Çiftçi, yargının, siyasetin tahakkümü altına alınmış olmasının en görünür olduğu bir dönemin yaşandığına dikkati çekerek, "Yargı görevini yapanlar bağımsız ve tarafsız olduklarını unutmuş, adeta siyasal iktidarın talimatlarını kutsal görev addeden birer nefer olmuşlardır. Hatalara, yanlışlara, haksızlıklara, adaletsizliklere itiraz edenler; soruşturma, gözaltı ve tutuklamalarla tehdit edilmekte, savunma görevini yapan avukatlar cezai soruşturmalarla baskı altına alınmak istenmektedir. Fakat bu beyhude bir çabadan ibarettir" dedi.

‘UYGULAMAYI ŞİDDETLE KINIYORUZ’

Savunmasız bir yargı oluşturulmak istenildiğini belirten Çiftçi, “Bağımlı hale gelen yargının diğer savcıları, savunmayı da bağımlı hale getirebilecekleri arzusu ve yanılgısı içerisindedir. Savunmasız bir yargı oluşturulmak istenmekte ise de oluşturmalarına asla izin vermeyeceğiz. Avukatın olmadığı bir sistemin inşasına müsaade etmeyeceğiz. Avukatı, temsil ettiği kişilerle özdeşleştirmek suretiyle cezalandırma cihetine giden anlayışa karşı daima mücadele edeceğiz. Avukatlık Kanundaki soruşturma usullerine ve Ceza Muhakemesi Kanundaki çağrı usullerine uymadan, avukatları sabah baskını şeklindeki uygulamalarla ev ve işyerlerini aramak suretiyle göz altına almaya çalışmak kabul edilemez bir uygulamadır. Çalışma alanı adliyeler, savcılık, mahkeme kalemleri ve duruşma salonları olan avukatların ifadelerinin alınmasına yönelik bu yaklaşımı ve uygulamayı şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.

'BAĞIMSIZ YARGIYA ZARAR VEREN HER EYLEM SUÇTUR'

Söz konusu duruma derhal son verilmesini isteyen Çiftçi, bağımsız bir yargının ancak baskı altında olmayan bağımsız bir savunmayla var olabileceğine işaret etti. Çiftçi, şöyle devam etti: "Van Barosu ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği olarak bağımsız yargıya zarar veren her eylemin suç teşkil ettiğini, bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyan avukatlara ve savunmaya yönelik yapılan soruşturmalara ve bu soruşturma yöntemlerine derhal son verilmesinin kanuni bir zorunluluk olduğunu hatırlatırız.”.

Editör: TE Bilisim