Van’da kayyım yönetimindeki belediyelerin yol ve kaldırım çalışmalarının bir türlü tamamlanmaması esnafları canından bezdirdi. Esnaflar, önce pandemi kısıtlamaları şimdi de bu çalışmalar nedeniyle iş yapamamaktan yakındı. 

Kayyımların yönetiminde olan Van Büyükşehir Belediyesi ile İpekyolu Belediyesi'nin kent merkezindeki kimi cadde ve sokaklarda aylar önce başlattığı yol ve kaldırım çalışmaları bir türlü bitmek bilmiyor. Yaya ve sürücüler kadar bu durumdan en çok şikayet edenler ise esnaflar. Esnaflar, çalışmaların son derece ağır ilerlemesinden dolayı iş yapamamaktan dertli. İş yapamayan esnafların, pandemi kısıtlamaları dolayısıyla yaşadıkları mağduriyetler bir türlü tamamlanmayan kaldırım ve yol çalışmaları nedeniyle daha da ağırlaştı.

Çalışmaların devan ettiği Sıhke ve Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde işyerleri bulunan esnaflar yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.

İŞ YAPAMAZ HALE GELDİLER

Pandemi kısıtlamaları uygulandığı dönemde dükkanı kapalı olduğu için hiç iş yapamadığını anlatan esnaflardan Ziya Polat, kısıtlamaların sonlandırılmasıyla zararlarını çıkarmayı beklerken bu kez yol ve kaldırım çalışmaları nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini söyledi.

Pandemi döneminde yapılmayan yol ve kaldırım çalışmalarına tam iş yapacakları sırada başlanmasına tepki gösteren Polat, “Yol yapımına karşı değiliz ama bu tarzda olmaz. Esnaf olarak yüzde 90’lara varan iş kaybımız oldu. Cadde ve sokaklara giriş-çıkış engellendi, kapılarımıza beton döküldü. Bu nedenle dükkanları kapalı tutmak zorunda kaldık. Esnaf olarak ödemelerimizi dahi yapmaktan zorlanıyoruz. Bir yol yapımı bu kadar uzun sürmemeli. 10 gün önce kaldırımlara beton döktüler ve günlerdir öylece duruyor. Esnaf olarak bir an önce yolun bitirilmesini istiyoruz” dedi.

ETRAF TOZDAN GEÇİLMİYOR 

Çalışmaların çok ağır ilerlemesine öfke duyan esnaflardan Faruk Şebap da tepkisini şu sözlerle dile getirdi:  “Dükkanımın önünde kazı yaptılar ama yaklaşık bir haftadır öylece şekilde duruyor. İş yerime gelmek isteyenler gelemiyor. Etraf tozdan geçilmediği için içeriyi sürekli temizlemek zorunda kalıyoruz. Hizmetlerin yapılmasını istiyoruz ama yapıldığı zaman da bir yeri yıkıp, daha sonra başka yerde başlamamaları lazım. Ama bunlar her yeri yıkıp inşaat haline soktular. Kaldırımların bir aydan uzun süredir bu durumda olmasından çok etkilendik. Kiralarımızı ödeyemez duruma geldik.”

DÜKKANINI KAPILI TUTUYOR 

İsmet Girgin isimli esnaf ise, yol ve kaldırım çalışmalarından etrafa yayılan tozdan ürünlerinin zarar görmesi nedeniyle dükkanını kapalı tutmak zorunda kaldığını ifade etti. Girgin “Bizi hem pandemi hem de yol ve kaldırım çalışması olumsuz etkiledi. Kaldırım çalışmasının merkezde yapılmasına gerek yoktu. Bir yeri yaparken, bir başka yeri de bozuyorlar. Yol ve kaldırım çalışması bir aydan fazladır devam ediyor. Bu çalışmalar nedeniyle bayağı sıkıntılar yaşadık. Artık kiramızı dahi ödeyemiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim