Van-Bahçesaray karayolunda  2020'nin 4 Şubat günü meydana gelen çığ felaketinde bir minibüste bulunan 5 kişi yaşamını yitirmişti. Hayatını kaybeden 2 kişinin bulunması için bölgede arama ve kurtarma çalışması başlatan ekibin üzerine de 5 Şubat'ta çığ düştü. İkinci çığ felaketinde 37 kişi yaşamını yitirdi, 84 kişi ise yaralandı.Çığ nedeniyle kapanan yol felaketten 78 gün sonra ulaşıma açılırken, felakete karşı yeterli önlem almayan yetkililer yaşananlardan sorumlu tutuldu. 

KONTROLSÜZ ÇALIŞMA 37 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

Bahçesaray’a 25 kilometre mesafedeki 3 bin rakımlı Karabet geçidinde iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, kara yolunda yol açma çalışmaları için küreme yaparken çığ düştü.İş makinesi kısmen kar altında kalırken, arkasında bulunan minibüs ise gelen çığ ile birlikte yaklaşık 40 metre yükseklikten devrilerek kar altında kaldı. Saat 17.00 sıralarında meydana gelen çığ felaketinde kar altında kalan minibüse ise saat 21.00 sıralarında ulaşıldı.  Arama-kurtarma ekipleri ve çevredeki köylüler çığ felaketinin yaşandığı bölgeye gitti. Olay yerine ulaşın ekipler ve yüzlerce köylü olumsuz hava koşullarına rağmen kar altında kalan minibüstekilere ulaşabilmek için çalışma başlattı. Minibüsteki 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 7 kişi de yaralı olarak çıkartıldı. Ardından gece ara verilen çalışmalar sabah saatlerinde devam etti. Çalışmalarını sürdüren ekiplerin üzerine öğle saatinde ikinci kez çığ düştü. İkinci çığ ihtimaline karşı yetkililerin önlem almadan kontrolsüz birşekilde yüzlerce kişinin bölgeye yığılmasına müsade etmesi ise 37 kişinin daha ölümüne davatye çıkardı. İkinci çığ felaketinden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AKP Milletvekili Gülşen Orhan'ın iş makinalarıyla yolu açtırmasının neden olduğu da iddia edildi. Orhan ise hakkındaki bu iddiaları yalanlamıştı. Son olarak Ercişli İtfaiye eri Mehmet Can Taşdemir, 4 Şubat'taki çığ düşmesinin ardından karlar altında kalanları kurtarmak için bölgede arama- kurtarma çalışmalarına katılmış, 5 Şubat'ta meydana gelen ikinci çığ felaketinde karlar altında kalmıştı. En son Taşdemir'in cansız bedenine günler sonra ulaşılmış hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 42'ye yükselmişti.

1 YIL OLDU TEK SORUMLU YOK

Van'da 42 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketinin üzerinden geçen 1 yıla rağmen başlatılan soruşturmalarda şu ana kadar bir sonuç elde edilemezken, sorumlularda hala ortaya çıkmadı. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, konuyu Meclis gündemine taşıdı.Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sunan Sarısaç, bölgedeki tünel eksikliği ve bu tünelleri yapmayan yüklenici firmalara dikkati çekti. Sarısaç, önergesinde, “Yaşanan faciadan da ders çıkararak ciddi önleyici adımlar atılması gerekmektedir” dedi. Sarısaç verdiği önergede; "Van Bahçesaray’da 42 yurttaşımızı kaybettiğimiz çığ faciasından bu yana alınan tedbirler, geliştirilen önlemler nelerdir? Felaketin ardından yaşanan ihmal ve eksiklikler hakkında herhangi bir rapor hazırlanmış mıdır?”.  Sarısaç'ın önergesine ise hala bir yanıt verilmedi.

HAYATINI KAYBEDEN 42 KİŞİ

Yurttaşlar: Saadet Tosun, Mehteber Alav, Veysel Atlan, Emin Takmaz, Emirhan Kaymaz, Siyabend Dayan, Hayrettin Durak, Muzaffer Kaya, Emrullah Ersarı, Sadık Kapağan, Übeyt Kapağan, Hayrettin Kapağan, Murat Kapağan, Özcan Akça, Mehmet Emin Kurt, Fatih Ereğli, Veli Ereğli, Fevzi Sevinç ve Hayrettin Gören. Askerler: Uzman Çavuş Özgür Işık, Uzman Çavuş Özen Akçam, Uzman Çavuş Ramazan Süslü, Uzman Çavuş Ufuk Deniz, Jandarma Astsubay Çavuş Fatih Karagöz, Uzman Onbaşı Osman Karaca, Uzman Onbaşı Cihat Erat, Uzman Çavuş Muammer Keskin, Uzman Çavuş Oğuzhan Ulaş Avcı, Uzman Çavuş Mesut Deniz, Uzman Onbaşı Tarkan Karaca. Köy korucuları: Hekim Kazgan,  Nimet İnçamur, Abdulselam Mantaş,  Tahsin Karan, Bayram Bulcar, Metin Mantaş, Mehmet Esen, Nesim Yavuz, Nimetullah Mantaş. İtfaiye görevlileri: Emrullah Ersan, Fevzi Sevinç, Mehmet Can Taşdemir. MA

 

Editör: TE Bilisim