Kürt Tasavvufi Halk Edebiyatının ilk temsilcilerinden Feqiyê Teyran'ın doğum yeri olan Van'ın Bahçesaray ilçesi'nde TRT tarafından belgesel çekilecek. Konuyla ilgili twitter hesabından paylaşım yapan Bahçesaray Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü çalışanı Affan Orhan, şu ifadelere yer verdi: "Feqiy-ě Teyran'ın Hayatını ele alacak olan Belgesel için Bahçesaray'a gelen TRT ekibi ile ön çalışmaları başlattık.. Hayırlı olsun"

Feqiyê Teyran Kimdir?
Kürt edebiyatının Yunus Emre'si olarak bilinen 16. yüzyıl şairlerinden Feqiye Teyran rivayet edilir ki kuşların dilini öğrenir ve Zümrüt-ü Anka'nın sesini duymak için yollara düşer. Şiirlerini Zümrüt'ü Anka'yı ararken söyleyen şairin şiirleri dilden dile aktarılarak günümüze dek ulaşır. Kürt edebiyatının önemli şairlerinden Feqiye Teyran'ın şiiri kadar hayatı da ilham vericidir.

Klasik Kürt şiirine sade bir söylem kazandıran Feqîyê Teyran 1560 yılında, Van'ın Bahçesaray (Müküs) ilçesinde doğmuş ve yine 1640_ta Bahçesaray'da vefat etmiştir. Mezarı da Bahçesaray'da olan Feqîyê Teyran'ın gerçek ismi Muhammed olup bazı kaynaklarda "Mîr Mihê" şeklinde geçer. Müküs beylerinden Şêx Evdila'nın oğlu olan Feqîyê Teyran'ın ailesi asilzadeler olarak adlandırılırdı.

Klasik Kürt edebiyatının en önemli ve en tanınan mutasavvıf-şairlerinden biri olan Feqîyê Teyran (1560-1640) gerek şiir dilinin sadeliği ve gerekse de işlediği tasavvufî konulara hâkimiyeti ile klasik Kürt edebiyatında ayırt edici bir yere sahiptir. Özellikle tasavvufî ve irfanî şiirler yazmış olan Feqîyê Teyran'ın eserleri, günümüze kadar hem sözlü hem de yazılı şekilde aktarıla gelmiştir. Gazetevan

Editör: TE Bilisim