Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van Gölü ile Van Kalesi’nin kesiştiği mevkiinin polisler tarafından gaz bombası talim alanı olarak kullanıldığı Özellikle Buzhane Mahallesi sakinleri, rüzgarın etkisiyle gaz bombalarının evlerine kadar ulaştığını, bundan hastalarının ve çocuklarının da etkilendiğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Sarısaç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması ilgili soru önergesi sundu.

Sarısaç Önergesinde, “Seçim bölgem Van’da ‘Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edilen Van Gölü ile Van Kalesi’nin kesiştiği mevkiinin polisler tarafından gaz bombası talim alanı olarak kullanıldığı basına yansımıştır. Gaz bombalarının tarihi alandaki etkilerinin yanında çevresel sorunlara da neden olduğu belirtilmektedir. Özellikle Buzhane Mahallesi sakinleri, rüzgarın etkisiyle gaz bombalarının evlerine kadar ulaştığını, bundan hastalarının ve çocuklarının da etkilendiğini ifade ederek tepkilerini dile getirmektedirler. Aynı şekilde Van Çevre Derneği de yapılan gaz atışlarının çevreye büyük rahatsızlık verdiğini, bölgenin sit alanı olması ve göle sıfır noktada bulunması nedeniyle bu uygulamanın istenmeyen bir görüntü oluşturduğunu, alanın hemen bitişiğinde bulunan sazlıkta bulunan canlılar için de gaz atışlarının tehdit oluşturduğunu ifade etmiştir. Bakanlığınızın yayınladığı Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları’nda da tescil edilmiş alanlarda madencilik faaliyetlerinin yapılamayacağı, taş, toprak, kum alınamayacağı, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı gibi malzeme dökülemeyeceği açıkça yer almaktadır. Dolayısıyla Van’da kültür varlıklarına ve Van Gölü’ne zarar veren bu uygulamanın sonlandırılması kamuoyunun ciddi bir beklentisi olarak ortada durmaktadır” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yöneltilen sorular da şu şekilde:

         1 - Van’da ‘Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edilen Van Gölü ile Van Kalesi’nin kesiştiği mevkiinin polisler tarafından gaz bombası talim alanı olarak kullanıldığından haberdar mısınız?

2 – Van’da ‘Doğal Koruma Alanı” olarak tescil edilmiş alanın gaz bombası talim alanı olarak kullanılması hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

3 – Van Gölü ile Van Kalesi’nin buluştuğu ‘Doğal Koruma Alanı’nın gaz bombası talim alanı olarak kullanılmasına kim veya kimler izin vermiştir? Konuyla ilgili olarak Bakanlığınız bilgilendirilmiş midir?

4 – ‘Doğal Koruma Alanı’nın gaz bombası talim alanı olarak kullanılmasına ilişkin herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa, başlatılması düşünülmekte midir?

5 – Van’da doğal koruma alanlarının ve çevrenin korunması amacıyla Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?

Editör: TE Bilisim