11 Eylül 2020’de Van’ın Çatak ilçesinde operasyon düzenleyen askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra helikopterden atıldıkları iddia edilen Osman Şiban (50) ve Servet Turgut (57) adlı iki köylünün haberini yaptıkları için "örgüt propagandası" suçlamasıyla yargılanan Mezopotamya ve Jinnews Haber Ajansı muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur, Nazan Sala, Şehriban Abi ve Zeynep Turgut, bugün Van'da görülen karar duruşmasında beraat ettiler.

Nazan Sala "örgüt propagandası" suçlamasından 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı, hükmün açıklanması geriye bırakıldı.

Gazeteciler, haberden sonra "devlet aleyhine toplumsal olayları haber yapmak" iddiasıyla gözaltına alınmış ve 6 ay tutuklu yargılanmışlardı.

BBC Türkçe’ye konuşan gazeteci Adnan Bilen yaptıkları haberde haklı olduklarını, gazetecilik faaliyeti nedeniyle yargılandıklarını ve gazeteciliğin suç olmadığını her seferinde ifade ettiklerini söyleyerek şunları aktardı:

''Burada acı olan durum, helikopterden atılan iki yurttaşın durumuyla ilgili hiç kimsenin suçlanmaması. Yargının asıl yapması gereken suçluları tespit edip yargılaması olmalıyken, bunun yerine haberi yapan biz gazetecilerin evine baskın yapıldı, ailelerimizin önünde kafalarımıza silah dayanarak gözaltına alındık, tutuklanıp yargılandık. Haklılığımızı mahkemede, cezaevinde her yerde dile getirdik ve yapılan yargılamanın sonunda suç unsuru bulunmadı."

Davanın avukatlarından Ekin Yeter de BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada "Bu davada, gazetecilik meslek faaliyetlerinin, hiçbir somut delil olmadan hukuka aykırı değerlendirmeler ile kriminalize edilmesi çabaları söz konusuydu ve en başından itibaren hukuka aykırılıklarla doluydu" dedi.

Avukat Yeter, bu davadan çıkan kararın Türkiye'deki muhalif ve özgür basın faaliyeti yürüten gazeteciler hakkında açılan soruşturma ve yargılamalara emsal olmasını temenni ettiklerini söyledi.

Askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra helikopterden atıldıkları iddia edilen kişilerden 57 yaşındaki Servet Turgut, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

Editör: TE Bilisim