Vanhaber- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Bahçesaray karayolunda 42 kişinin yaşamını yitirdiği iki ayrı çığ felaketinin birinci yıl dönümü dolayısıyla parti binasında açıklama yaptı. Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri ile çok sayıda partili açıklamaya katıldı. 

SORUMLULAR YARGILANMADI

Açıklama konuşan HDP Van Örgütü yöneticilerinden Ömer Işık, 5 Şubat'ta meydana gelen ikinci çığın ihmal ve tedbirsizlikten kaynaklandığını kaydetti. Söz konusu çığı "ülke tarihine geçen korkunç bir facia" olarak nitelendiren Işık, "İlk gün doğal bir felaket gibi duran çığ ikinci gün ise geçmişte AKP milletvekilliği yapmış şimdi ise Cumhurbaşkanının siyasi danışmanı olan Gülşen Orhan’ın siyasi şovu nedeniyle bir katliama dönüşmüştür" dedi. Işık, olaya ilişkin başlatılan soruşturmalardan sonuç alınamadığını ve herhangi bir sorumlunun yargılanmadığına değindi. 

TÜNEL YOLSUZLUĞU

Çığ felaketinin yaşandığı karayolunda yapılan tünele ilişkin yolsuzluk iddialarının da araştırılmadığını ifade eden Işık, birden fazla tünel ihalesi yapılmasına rağmen tek tünelin yapıldığını aktardı. Işık,  söz konusu tünelin de doğru yere yapılmadığına işaret ederek, "Mevcut tünelin yapımında da yolsuzluk ve usulsüzlüklerin yapıldığı ifade edilmiştir” diye kaydetti. Işık, şöyle devam etti: “İhaleyi alan firmaya iki tünel için 52 milyon TL ödendiği halde yükleyici firmanın ihale şartlarının tamamen dışına çıkarak, iki tünel yerine tek tünel yaptığı iddia edilmektedir. AKP ve yandaşlarının insan yaşamına mal olan geçmiş dönemdeki yolsuzluk ve usulsüzlükleri devam ederken, geçen yıl bugün gerçekleşen bu çığ katliamından da ders alınmamıştır. Katliamı müsebbibi AKP- MHP iktidarının olduğunu basına ve kamuoyuna duyurulur."
 

Editör: TE Bilisim