Özgür Kadın Hareketi (TJA), bölge kentlerinde artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu İlçe Örgütü binası önünde açıklama yaptı. Açılamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ve çok sayıda kadın katıldı. 

KATİLLER KORUNUYOR 

HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Canan Uzunay, erkek egemen devlet şiddetine karşı şiddetsiz ve anlamlı bir yaşamı savunduklarını belirterek, dünyanın dört bir yanından kadınların, ulus devletlerin özel savaş politikalarına karşı mücadele ettiklerini vurguladı. Tüm itirazlara rağmen iktidarın kadınların kazanımlarına müdahale etmeye devam ettiğini söyleyen Uzunay, “Kadın kırımı politikalarını yürüten, özel savaş elemanlarının cesaretlerini kimlerden aldığını ve bu katillerin kimler tarafından korunduğunu biliyoruz. Azra Gülendam Haytaoğlu iş başvurusu için gittiği yerde, Mustafa Murat Ayhan tarafından vahşice katledildi. Ardından yine günlerdir kayıp olan Emine Gökkız’ın cansız bedenine ulaşıldı. 3 Ağustos’ta Aleyna Çakır cinayetinin baş şüphelisi Ümitcan Uygun’un katil olduğu çok açıkken korundu, kamuoyunun tepkisine rağmen hukuksuzca serbest bırakıldı. Uygun, Esra Hankulu'yu katletti. Bu katliama Uygun’u koruyanların ortak olduğunu bir kez daha haykırıyoruz” diye konuştu. 

İHLALLER MEŞRULAŞTIRILIYOR

  Uzunay, kadınlara yönelik suç işleyenlere karşı cezasızlık politikasına dikkat çekerek, “Ümitcan ve Musa Orhanların korunduğu, İpek Erlerin intiharlara sürüklendiği ve Gülistan Dokuların kaydettirilmek istendiği adalet sistemi, uyguladığı ‘iyi hal’ indirimleri, genel aflar, cezasızlık ve hantal işleyişi ile kadınlara karşı ihlalleri meşrulaştırıyor” dedi. 

KADINLAR KAZANACAK

Yargının ihlalleri sonucu 2021'in ilk beş ayında 126 kadının katledildiğini hatırlatan Uzunay, “Kadınların yaşamlarına ve kazanımlarına kast edenler ve destekçisi olanları teşhir edeceğimizin sözünü; İpek Er’e, Azra Haytaoğlun’a, Gülistan Doku’ya ve Aleyna Çakır’a veriyoruz. Kadınların kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Yaşamımızı yaşanmaz kılanlara sesleniyoruz; karartmak istediğiniz yaşamı kadın mücadelesiyle aydınlatacağız, kazanan kadınlar olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim