Van’da yaşanan gelişmeleri ve var olan sorunları Meclis’te gündeme getiren HDP’li Sarısaç, “Van Bilinçli Bir Şekilde Geriletiyor” ibaresini kullandı.

Milletvekili Sarısaç, Van’da Ocak 2019 ile Haziran 2020 döneminde kapanan işyeri sayısı 839 ve son 6 yılda bu sayı 3957’dir diğer taraftan Kredi ve kredi kartında takibe düşme konusunda ise şehrimiz 6’ncı sırada dedi.

Sarısaç konuşmasına, “Genel Kurulu ve halklarımızı saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle, bir, Kürtçeden başlamak gerekiyor. Keşke her şey Cahit Bey'in söylediği kadar, böyle, güllük gülistanlık olsaydı ama ne yazık ki Kürtçe üzerindeki baskıların çok daha fazlası yani anlatabildiklerimizin de çok daha fazlası yaşanıyor Türkiye'de.

Ana dil bir halkın var olma gerekçesidir, kuşkusuz ki bütün ulusların ana dili de çok kıymetlidir, kadim Kürtçe de bunlardan bir tanesidir. Eğer bir dil tiyatro sahnesinde, şarkı sözünde, Meclis kürsüsünde var olabiliyorsa, orada kendini yaşatabiliyorsa bu, dil gelişir anlamına gelir ama ne yazık ki günümüzde biz bunlardan çok daha uzak bir yerdeyiz. Her siyasi iktidar kendi siyasi propagandasına hizmet ediyorsa Kürtçeye iyi bir şekilde yaklaşıyor ama hizmet etmiyorsa, her yerde Kürtçe yasaklarla karşı karşıya kalıyor.

Sadece altı yılı esas alırsak dil kurumlarının kapatılmasından tutun da Kürt büyüklerinin heykellerinin yıkılmasına kadar, yine keyfi bir şekilde Kürtçe tiyatroların ve konserlerin yasaklanmasına kadar çok büyük Kürtçe karşıtlığı ve Kürtçe düşmanlığıyla bizler yüz yüze kaldık. Dersim Yoldaş'ımın söylediği gibi, çok değil, birkaç gün öncesinde Mem Ararat konseri AKP'li belediye tarafından Kürtçe şarkı söylenecek diye yasaklandı ya da hiç daha farklı örnek de vermeye gerek yok aslında bu Meclis çatısı altında, sadece şurada bizim ana dilimizle ilgili yani aslında bütün ana dillerle ilgili "..."(x) dememiz bile yeterli bu örnek. Bakın, Meclis tutanaklarına "x, x, x" diye geçecek, hiçbir propagandası yok, sadece bir dili savunuyorum, o dille ilgili kendi ana dilimde bir cümle ortaya atıyorum. Siz şimdi o tutanaktan bu dili öğrenmek isteseniz öğrenemeyeceksiniz. Tırnak içerisinde... Kürt kökenli vekilleriniz de eminim ki birçok kelimenin karşılığını bilmiyor. Mesela biz de "..."(x) onur demek yani ana dilim benim onurumdur demek.

Sayın milletvekilleri, kanun teklifine dönecek olursak da AKP'nin finanspolitiği halkı borçlandırma üzerine kurulmuştur. İktidarın yurttaşı bağımlı hâle getiren politikaları yine, pandemi süreciyle beraber esnafı, tüccarı, şirketleri büyük bir ekonomik çöküşle karşı karşıya getirmiştir. Zaten, ülkemizde insanlarımızın yüzde 75'inin de borçlu olması bu anlayışın sonucudur. Buna rağmen İcra ve İflas Kanunu'nda yapılmak istenen değişiklikler de yine, bu yapısal sorunlara hiçbir şekilde çözüm üretememektedir, aksine, bu krizleri çok daha da derinleştirmektedir. Mesela, AKP'nin ekonomik çözümü şu: "Biz halkımızı icralık hâle getirmeyeceğiz." diyemiyor, "Biz icralık olan halkımızın, onun yıllarca birikimleriyle aldığı evlerini, arabalarını bu icralardan dolayı çok rahat satmasını sağlayacağız." diyor.

Yine, sürekli Van'ı da dile getiriyoruz çünkü Van'daki krizlerde artık çoklu bir hâl aldı. Ekonomik krizlerden tutun da sosyal, siyasal krizlere kadar birçok kriz yaşıyor Van. Van'daki sorunlar da artık yapısaldır, zaten Van'daki bu sorunları da Hükûmetin çözme amacı olmadığı için neredeyse kronik bir hâl almıştır bütün bu krizler.

Şimdi, tüm bunlara rağmen yani hem depremde Vanlılara verilen sözlerin tutulmaması hem sonrasında pandemi süreci, sonrasında diğer bütün kapılar açılırken Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmaması, sonrasında da kayyumların yine Van'ı hem tüketen hem de zarar veren, o 3 bürokratın Van'ı tamamen işgal eden anlayışından dolayı Vanlılar çok büyük krizler yaşıyorlar. Şimdi, Van'da bu krizlerin sonucu olarak hem esnaf hem tüccarlar hem de vatandaş çok büyük ekonomik sorunlar yaşıyor.

Şimdi, Hükûmet yetkilileri, Hükûmet temsilcileri rakamlara boğuyorlar; "Van'a bu kadar yatırım yaptık, bu kadar destek kredileri verdik."

Açıkçası, bunun çok bir karşılığı yok Vanlılarda, zaten Vanlılar bunun bilinçli bir politika olduğunu yani Van'ın çok bilinçli bir şekilde geriletildiğini ve zarar veerildiğini düşünüyor.

Dediğim gibi, "destek kredisi" adı altında... İşte, Hükûmet her gün "Biz destek kredisi veriyoruz." diyor ama düşünün ki destek kredileri ne için verilir? Destek kredileri üretimi genişletmek için yani daha büyük yatırımlar yapmak için verilir. Depremden kalma, pandemiden kalma sorunlarından dolayı Van halkı bu destek kredilerini sadece borçlarını ödeyebilmek için alıyorlar.

Yine, Van'da şu an, kapanan iş yeri sayısı ve Van'da icralık olan, takibe takılan... Yani kredi ve kredi kartından takibe takılma sıralamasında Van 6'ncı sırada Türkiye'de. Bu, kuşkusuz, AKP iktidarının bugünkü resmidir, bugünkü icraatlarıdır." dedi. 

Editör: TE Bilisim