VanEkspres - Sanatçı Kadir Çat, uygulamayı kınayarak Mesele Kürt sanatı, Kürt müziği olunca buna direk bir engelleme getiriyorlar. Sanatçının üretimindeki en büyük kazanımı sanatı halkla buluşturmaktır. Yasaklamanın amacı sanatçının sanat eserini halkla buluşturmasından korkulmasıdır. Bugüne kadar sanat susturulmaya çalışıldı ama susmadı. Muhalif sanat, eleştirel sanat susmayacak ve her alanda bunu söylemeye devam edeceğiz.

Van Valiliği tarafından kentte yapılması planlanan konserler bir bir yasaklanıyor. Saray ilçesinde yapacağı konserin iptal edilmesine tepki gösteren Sanatçı Kadir Çat, uygulamayı kınayarak "Muhalif ve eleştirel sanat susmayacak. Halklarla olan köprüyü yıktırmayacağız” dedi.

Van Valiliği her 15 günde bir aldığı "eylem etkinlik yasağı" nedeniyle kentte yapılmak istenen konserleri yasaklıyor. Sadece muhalif sanatçı ve HDP'li belediyelerin organizasyonu ile yapılan konserleri yasaklayan Valilik Saray, Erciş, Muradiye, Özalp belediyelerinin yapmak istedikleri tüm konserleri yasakladı. Valilik, yasaklama gerekçelerinde “Eylem ve etkinlik yasaklarını” gösterse de AKP'li belediyeler tarafından yapılan konserlere ise izin veriyor. Son olarak Özalp ilçesinde Serhat Karakaş ve Zozan Özbey'in konserleri ile Saray ilçesinde Kadir Çat’ın vereceği konser yasaklandı. Konserlerin yasaklanmasını değerlendiren Sanatçı Kadir Çat, yasaklar karşısında susmayacaklarını söyledi.

'YASAKLAMALARI KINIYORUZ'

Türkiye’de muhaliflerin sanat yapmasının gün geçtikçe zorlaştığına işaret eden Çat, tatmin etmeyen gerekçelerle gerek metropollerde gerekse de bölgede birçok konserin ve tiyatronun iptal edildiğini söyledi. Çat, “Bu Türkiye demokrasi için haktan, hukuktan bahseden kesimlerin söylemlerini boşa çıkaran pratiklerdir. Son zamanlarda sadece bölgede değil farklı illerde de muhalif olan, iktidara hizmet etmeyen, iktidar anlayışını kabul etmeyen, yanlışlarını eleştiren tüm sanat ve sanatçılar engellemelerle karşı karşıya kalıyor. Gerek Adana, gerek Mersin, Van’ın Erciş, Muradiye, Saray ve Özalp konserleri Valilik tarafından engelleniyor. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Kınıyoruz" diye konuştu.

'HALKLAR ARASINDAKİ BU KÖPRÜ YIKILMAYACAK'

AKP'ye yakın kişilerin yaptığı hiçbir etkinliğe kısıtlama getirilmediğini hatırlatan Çat, şu sözlerle tepki gösterdi: "Valilik Van için 15 günde bir eylem etkinlik yasağı getiriyor ama kendi konser ve etkinliklerine izin veriyorlar. Mesele Kürt sanatı, Kürt müziği olunca buna direk bir engelleme getiriyorlar. Sanatçının üretimindeki en büyük kazanımı sanatı halkla buluşturmaktır. Yasaklamanın amacı sanatçının sanat eserini halkla buluşturmasından korkulmasıdır. Bugüne kadar sanat susturulmaya çalışıldı ama susmadı. Muhalif sanat, eleştirel sanat susmayacak ve her alanda bunu söylemeye devam edeceğiz. Sanat halkların buluşturulması, bir araya getirilmesidir. Farklı yollarla bu sanatı buluşturmaya devam edeceğiz. Barış ve özgürlükler adına bu ülkede halklar arasında kurulan köprüyü yıktırmayacağız. Bu köprüyü inşa etmeye devam edeceğiz.

Editör: TE Bilisim