Bingöl’den Van’ın sel felaketi yaşandığı Esenyamaç köyüne yardım götüren grubun içinde yer alan Aydın Tutkal, “Köy muhtarı hiç adil değil, nakdi destekleri kimseye bilgi vermeden kendi eşine yönlendiriyor. Bize de aynı şeyi yaptı, fark ettik, tartıştık, nakit desteğini alıp gerçek mağdurlara verdik. Gerekli kurumlara da şikayette bulunduk” dedi. Van’ın Başkale ve Özalp ilçelerinde yoğun yağış nedeniyle bir hafta önce çok sayıda sel felaketi yaşandı. Kimi mahallelerde büyük maddi zarar oluştu, evler kullanılamaz hale geldi. Kamuoyuna yapılan yardım çağrıları sonrası çok sayıda kitle örgütü, belediyeler ve gönüllülerden oluşan grup yaraları sarmak için harekete geçti.

Evrensel'den Fırat Bulut'un haberine göre Bingöl’ün Genç ilçesinden bölgeye giden dernek üyeleri, Esenyamaç köyünün muhtarının yönlendirmesiyle nakdi yardımı muhtarın eşine yaptı. Köylülerin bilgilendirmesiyle durumu fark eden gönüllüler, nakdi yardımı muhtarın eşinden alarak mağdur ailelere teslim etti. Valiliğe yapılan şikayet üzerine bu durum için inceleme başlatılacağı bildirildi.

DAĞITIMLARDA ADİL DAVRANILMIYOR

Yardım götüren grup adına bilgi veren Aydın Tutkal, yaşananlarla ilgili şunları söyledi: “Ekibimizle beraber köye yetiştik. Tutanak karşılığında Esenyamaç okuluna gidip yardımlarımızı bıraktık. Akabinde evleri yıkılan vatandaşlara ayrıca özel koli vermek istedik, engellendik. Köy dışında kurulan çadırlara götürüp orada teslim edebildik. Köyün içinde çok sayıda asker ve korucu var, bize ‘Dağıtımlarda kavgalar olduğu için güvenliği sağlıyoruz’ dediler ama mağdur olan vatandaşlar da onlar yüzünden okula gidip yardımlarını alamıyor. Dağıtımlarda da adil davranılmıyor. Kurulan çadırlarda hiçbir şey yok. Birçok vatandaş kendi imkanlarıyla enkazı kaldırmaya çalışıyor, iş makineleri yetersiz. Köy muhtarı hiç adil değil, nakdi destekleri kimseye bilgi vermeden kendi eşine yönlendiriyor. Bize de aynı şeyi yaptı fark ettik, tartıştık, nakit desteğini alıp gerçek mağdurlara verdik. Gerekli kurumlara da şikayette bulunduk” dedi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Yerine kayyum atanan HDP Başkale Belediyesi Eş Başkanı Şengül Polat da yardımların adil dağıtılmadığı iddialarına ilişkin, iki yıl önce Van depreminde de benzer pratiklerin yaşandığını, o yüzden partilerinin ve STK'lerin Valiliğin kurduğu kriz masasından ayrı çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Polat, Van Emek ve Demokrasi Platformu olarak kurdukları kriz masası aracılığıyla tek tek mağdur aileler ile iletişim kurduklarını ve yardımları ulaştırdıklarını söyledi. “Halk olarak kendimiz bu sorunlarımızı çözmeye çalışacağız” diyen Polat, “Gıda ve giyim malzemelerinin karşılanması kapsamında yaptığımız çalışma belli bir düzeye ulaştı, yardımlar ailelere ulaştırıldı, bundan sonrası için halkın barınma sorunlarına yönelik bir koordinasyon oluşturduk, bizler dayanışma ile halkımızın sorunlarını çözmek zorundayız “dedi. Polat, Esenyamaç köyünde sel için yapılan kanalın genişletilmesi, duvarın sağlamlaştırılması gerektiğini belirterek dayanışma çağrısında bulundu.

 

Editör: TE Bilisim