ANKA'dan İshak Kara'nın haberine göre, Pandemi sürecinde müzisyenlerin kendi işlerinden mahrum kaldıklarını belirten Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) Van İl Başkanı ve Anka Kültür Sanat Merkezi’nin sahibi Müzisyen Necdet Bayat, "Yaklaşık 450-500 gündür müzisyenler sahne alamadı. Ve bu süreçte ciddi anlamda sıkıntılar meydana geldi. Müzisyenler enstrümanlarını satmak zorunda kaldılar. Zor sıkıntılarla birlikte ekonomik sıkıntılardan dolayı maalesef Türkiye’de müzisyenler arasında yüzün üzerinde intihar vakası yaşandı" dedi.Bayat şöyle konuştu: 

“TEK ÇATI ALTINDA CİDDİ ÖRGÜTLENME ŞART”

Müzisyenlerin bu ve buna benzer süreçlerde en çok etkilendiği malum, ama bu süreçleri avantaja dönüştürebilmenin yegane yolu tüm sahne emekçilerinin tek çatı altında ciddi ve profesyonel örgütlenmesi söz konusudur. Bin an önce örgütlenmeli kenetlenmeli kendi dayanışma ağını kendi içerisinde oluşturmalı, bir şekilde bunu kurumsal olarak Anayasal bir düzeyde belli bir güvence altına almalı diye düşünüyorum.”

“SANATI SANAT İÇİN YAPIYORUZ”

Pandemi koşullarında tiyatrolar kapalı olduğuna dikkat çeken Tiyatrocu Fırat Kaya'da, "Tiyatrolar kapalı olunca biz amatör tiyatrocular olarak zorluk yaşadık. Tek geçim kaynağımız aslında buydu. Ben aynı zamanda hukuk fakültesinde öğrenciyim. Seyircilerimiz de yok, seyircilerle de buluşamıyoruz. Biz bu işi gönüllü yapıyoruz. Aynı zamanda buradan da harçlığımızı çıkarıyoruz. Tiyatroya gönül veriyoruz. Sanatı sanat için yapıyoruz. Bu pandemi koşulları tabii ki bizi zorladı. Şimdi yavaş yavaş açılıyor. Özel tiyatroların belli sorunları var. Birincisi sigortasız çalıştırmak zorunda kalıyor. Biz amatör tiyatrocuların istediği, sigortamızın yatması.  Kültür Turizm Bakanlığı tarafından kaydımızın yapılması, bunun için bazı dernekler var ama bunun tüm Türkiye’de çalışılması gerekir” dedi.

“SON DEMLERİMİZİ YAŞIYORUZ”

Müzisyen Ahmet Özcanalan da ekonomik anlamda bittiklerini bildirdi. Özcanalan “Sıfırız artık bittik, son demlerimizi yaşıyoruz. Birçok arkadaşımız intihar etti, birçok arkadaşımız maddi imkansızlıklardan dolayı yaşamlarına son veriyor. Çok kötü durumdayız. Ben öğrenci ve müzisyenim bu anlamda ufak olsa da destekler oldu ama çok yetersiz. Dolayısıyla destek istiyoruz. Yasak saatlerinin biraz daha ileriye alınmasını istiyoruz. Sahnemiz (akşam) 8.00’de başlıyor. 10.00’a kadar, iki saat bir şey yapamıyoruz. Ne biz enerjisel olarak verim alabiliyoruz. Maddi anlamda da yetersizlik var” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim