VanHaber - Baharla birlikte dağ eteklerinde yetişen bir birinden güzel ve şifa kaynağı otlar kadınların emekleri ile sofralarımıza geliyor.

Serhat Bölgesi’nde baharla birlikte eriyen karlar yerini yemyeşil otlara bıraktı. Endemik bir çok bitkiye ev sahipliği yapan dağ eteklerinde yetişen çeşit çeşit otlar ve mantarlar kadınların emekleri ile toplanıp pazar tezgahlarında yerlerini aldı. Bu otlardan siyabo, mende, sirik, heliz, çorin, kereng, gulilk ve uçgun (Revas) en çok ilgi gösterilen bitkilerden. Mantarda tezgahlarda diğer ilgi gösterilen besin oldu. 

PAHALI OLSADA DOĞAL OLANDAN VAZGEÇİLEMİYOR 

Pazarda alış veriş yapan Muhabbet Güler, kengerin bahar aylarında sofraların olmazsa olmazı olduğunu belirterek, şifa kaynağı olduğunu da vurguluyor. Kengeri nasıl pişirdiğini sorduğumuzda ise, önce bolca suyla yıkadığını ardından kavurarak yumurta kırıp servis ettiğini anlatıyor. Muhabbet ayrıca salamurasını da yapıp kışlık olarak sakladıklarını da sözlerine ekliyor. Dağdan sofraya hiçbir işlem görmeden gelen bitkileri özel olarak seçtiklerini söyleyen Muhabbet, kengerin kilosunun 10 TL’den satıldığını pahalı olduğunu ama yinede vazgeçemediğini söylüyor.

OTLAR ŞİFA KAYNAĞI Van’a Irak’tan 5 yıl önce yerleştiğini söyleyen Çiçek Gonca ise bahar aylarında yetişen otları tüketmeyi tercih ettiklerini kaydederek, yaptığı her yemeğe ot çeşitlerinden kattığını söylüyor. Çiçek, otların kullanım alanlarını ise şu sözlerle anlatıyor: “Hastalığa iyi gelir. Her şeye derman.  Yoğurdun içine koyuyoruz, üstüne yumurta kırıp tüketiyoruz. Peynir yapımına katılarak kış mevsiminde tüketiliyor. Birçok çorbaya güvenle katabilirsiniz. Ben Süleymaniyeliyim orada da bu mevsimde yine tezgahlarda  satılıyor."

 

Editör: TE Bilisim