Koruculuk dayatmasını kabul etmedikleri için köyleri boşaltılan ve Van merkeze göç etmek zorunda kalan 58 yaşındaki Latif Abi, kağıt toplayıcılığı yaparak geçimini sağlıyor. Sokak sokak dolaşarak kağıt ve plastik toplayan Abi, Hakkari-Van-Şırnak üçgeninde bulunan Feraşin yaylasındaki köylerinde büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını söyledi. Abi, o dönemde yaşadıklarını şöyle anlattı: “Babamın köyü terk etmek istememesi üzerine mecburen 9 ay koruculuk yaptım. Korucu olduktan sonra operasyona çıkmak istemediğimiz için 4 köylümüzle birlikte gözaltına alınarak işkence gördük.

Serbest bırakıldıktan sonra ben silahı bıraktım ve köyümüz bir hafta sonra yakıldı. Ben de Adana’nın Ceyhan ilçesine giderek yıllarca hamallık yaptım. Feraşin bölgesinde yaşayan birçok köy bizim köyümüz gibi boşaltıldı. İnsanlar yerlerinden yurtlarından edildi. İnsanlar ellerinde ne varsa satarak şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Ben de 10 yıl boyunca Adana’da kaldıktan sonra Van’a geldim. Van’a geldiğimde yıllarca kapıcılık yaptım. Van depremi sonrası Antalya’ya gittim ancak orada da geçinemeyince Van’a tekrar geri gelmek zorunda kaldım.” 

UN DAHİ ALAMIYORLAR

Her gün saat 18.00 sıralarında evinden çıkarak Van sokaklarını tek tek dolaştığını belirten Abi, gece 01.00 sıraların kadar çöp topladığını söyledi. Günlük bazen 30, bazen 40 TL kazanabildiğini ifade eden Abi, “Yıllardır karton ve plastik satarak geçiniyorum. Köyümüz yakılmadan önce koyunlarımız vardı, tarımla uğraşıyorduk. O zaman varlıklıydık ama bugün bu hale düştük. Şuan bir torba un dahi almakta zorlanıyoruz. Şeker hastasıyım ve bazen adeta can çekişiyorum ama 3 çocuğum için bu işi yapmak zorundayım” diye konuştu.  İmkanları olmadığı için köylerine dönemediklerini belirten Abi, “Şuan çöpleri karıştırmaktan başka hiçbir şansım yok” dedi. (Van/MA)

 

Editör: TE Bilisim