Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri (Morfoloji) ve Dekanlık Binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.

Van YYÜ’de 14 bin 100 metrekare kapalı alana sahip Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri (Morfoloji) ve Dekanlık Binasının temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahat Arvas, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Hastane Başhekimi Ümit Haluk İliklerden ile akademisyenler katıldı.

Törende konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bilmez, Van YYÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinin uzun bir süredir özlem duyduğu eğitim binasına kavuşacağını belirtti. Üniversite hastanesinin Van bölgesine hizmet verdiğini anımsatan Vali Bilmez, “Üniversite hastanemiz, iyi bir akademik kadrosu olan ve sadece Van’a değil, bölgeye hizmet eden bir sağlık kuruluşudur. Ancak maalesef öğrencilerimizin eğitim gördürdüğü ortam, hastaneye uzaklığı ve sınıfların yapılış biçimi ciddi bir eksiklikti. Hamdolsun bu eksiklik gideriliyor. Binamızın temeli atılıyor. Mimari açıdan da güzel bir kimlikli bir bina olacaktır. Binayı kentimize kazandırmada emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli :

“Hastanemiz tüm vakalara hizmet veren tek üniversite hastanesi niteliğindedir”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezinin 2019 verilerine göre 2 milyon 417 329 nüfusa sahip Sağlık Bakanlığı ilgili hizmet bölgesi sevk zincirine tabi olarak Van, Muş, Bitlis, Hakkâri, Ağrı ve Iğdır illerine hizmet veren Sağlık Bakanlığı 3. Basamak A-1 statüsündeki tek üniversite hastanesi olduğunun altını çizen Rektör Şevli, “Hastanemiz 2011 yılına kadar şehir merkezinde bulunan 550 yataklı hastane binasında hizmet vermekteydi. Ancak2011 yılında ilimizde meydana gelen deprem felaketinin ardından hastane binamız ağır hasar gördü ve binamızın yıkımına karar verildi. Bu nedenle hastane ana binamız, daha önceki hastane binamızın yetersiz kapasitesi nedeniyle merkezi yerleşkemizde ek bina olarak planlanıp yapımına başlanmış olan 400 yataklı Van YYÜDursun Odabaş Tıp Merkezi binasına ivedilikle taşınmıştır. Günlük yaklaşık olarak 3.500 poliklinik, 100 acil servis hasta muayenesi, çoğunluğu nitelikli ameliyat yani A grubu kanser vakaları olmak üzere yaklaşık 90-100 civarında ameliyat hizmeti ile sorumlu olduğu sağlık hizmet bölgesinde tanı konulması güç ve yönetimi zor olan tüm vakalara hizmet veren tek üniversite hastanesi niteliğindedir. Dursun Odabaş Tıp Merkezimizinzaman içerisinde ihtiyaca cevap verememesi nedeniyle 400 yataklı mevcut binamızın yatak kapasitesi,yapılan tadilatlarla 662’yeçıkarılmıştır. Yıllar içinde ihtiyaçlar nedeniyle yapılan kapasite artışı; ısınma, havalandırma, hastane otelcilik ve barınma hizmetleri, mutfak, yemekhane, bekleme alanlarıyla poliklinik hizmetlerinde ciddi sıkıntılar ve hasta memnuniyetsizliklerine sebep olmuştur” bilgilerini aktardı.

“Tıp Fakültemiz çok güçlü bir akademik kadroya sahiptir”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesinin çok güçlü bir akademik kadroya sahip olduğunu ve bugün itibariyle 32 profesör, 43 doçent, 92 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 167 öğretim üyesine sahip olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Tıp Fakültesinin şehre bakan yönü tabii ki de hasta hizmetleri sunuyor olmasıdır. Ama Tıp Fakültesinin, özellikle araştırma yapmak ve tıpta uzmanlık eğitimi vermek gibi önemli görevleri de vardır.Üniversitemizde şu anda 327 TUS (Tıpta Uzmanlık)araştırma görevlisi,  özellikle temel bilimlerde 10 TUS dışı araştırma görevlisi ve bir de öğretim görevlisi olmak üzere Tıp Fakültemizdeki toplam akademik kadro sayımız 505 olmuştur.Ayrıca en son mayıs ayı içerisinde yapmış olduğumuz akademik kadro alımı planında yine 1 adet doçent 5 adet doktor öğretim üyesinin atama işlemlerine devam edilmektedir. Yine Tıp Fakültemizin akademik kadrosunu daha da güçlendirmek amacıyla dekanlığımızın ihtiyacı doğrultusunda yapmış olduğu 12 profesör, 16 doçent ve 60 doktor öğretim üyesi kadro taleplerinin ilan edilebilmesi için YÖK Başkanlığı ile gerekli çalışmalar sürdürülmektedir” sözlerini kaydetti.

“Özellikle tıp lisans eğitimi alan 1. 2. ve 3. sınıf öğrencilerimiz, temelini atacağımız yeni binamızda eğitimlerini sürdüreceklerdir”

Sağlık Bakanlığının hastaneler için belirlediği standartlar dikkate alındığında mevcut 662 yatak sayısıyla hastanemizde 105 bin metre karelik kapalı bir alanda hizmet verilmesi gerektiğini ancaktüm bu hizmetleri 49 500 metrekarelik bir alanda gayretle sunmaya çalıştıklarını vurgulayan Şevli, “özellikle tıp lisans eğitimi alan 1. 2. ve 3. sınıföğrencilerimiz, hastanemizin fiziksel kapasitesini artırmak amacıyla yapacağımız temelini atacağımız yeni binamızdayani morfoloji binamızda eğitimlerini sürdüreceklerdir. 4 ve 5. Sınıflar klinik eğitimleri için daha çok hastane binasında 6. Sınıflar ise intörnlük eğitimlerini yine hastane binasında sürdürmektedirler. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı kazanıp üniversitemizi tercih eden araştırma görevlileri de hem hasta hizmetlerine destek olmak hem de uzmanlık eğitimlerini ve araştırma faaliyetlerini yürütmek için yine bu binalarımızı kullanacaklardır” ifadelerini kullandı.

“4 katlı olacak olan Tıp Fakültesi Morfoloji binamızda 4 tane 250 öğrenci kapasiteli amfi yapılacaktır”

Bugün temeli atılacak olan Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri (Morfoloji)  ve Dekanlık Binasının sözleşme bedelininKDVdahil 57 milyon 112 bin TL olduğunu aktaran Rektör Şevli, “binanın oturma alanı 5025 metre kare olup yatay bir mimaride yapılacaktır. Toplam kapalı alanı 14100 metre kare olacaktır. 4 katlı olacak olan Tıp Fakültesi Morfoloji binamızda 4 tane 250 öğrenci kapasiteli amfi yapılacaktır. Üniversitemizin mevcut yemekhanesi Tıp Fakültesine oldukça uzak bir mesafede öğrencilerimizin gidiş gelişli zor olacağı için öğrencilerimizin dinlenmesi ve kafeterya ihtiyacını da karşılayacak olan 350 kişilik bir öğrenci yemekhanesi de yapacağız. Bu binamızda, öğrencilerimizin ve asistanlarımızın en çok istediği 110 metre karelik bir kütüphane 210 metre karelik personel yemekhanesi ve dinlenme salonu toplam 500 metre kare OSCE sınav salonları dediğimiz; Objektif Yapılandırılmış Klinik sınavlar için sınav salonları yer almaktadır. Yine yaklaşık 5000 metre kare kapalı alana sahip laboratuvarlar ki bunun 1500 metre karesi hastanemize aktif bir şekilde hizmet edecektir. Özellikle patoloji, biyokimya, mikrobiyoloji laboratuvarları. Burada temel tıp bilimlerindeki anabilim dallarımız, anatomi, biyofizik,biyoistatistik,  biyokimya fizyoloji, histoloji, embriyoloji, mikrobiyoloji, patoloji, tıbbibiyoloji, tıbbiparazitoloji; tıp eğitimi ve bilişimi, tıp tarihi ve etik anabilim dallarından oluşacaktır” dedi.

“Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığına, Sayın Van Milletvekillerimize ve Sayın Valimize teşekkür ederim”

Hastaneye yakın bir mesafede olacak olan yeni binanın öğretim üyelerinin hastanedeki klinik hizmetlerinin yanı sıra ders eğitimleri için de daha kısa sürede bu binaya gelebileceklerini belirten Şevli, “bu binada Tıp Fakültesi öğrencilerimiz daha konforlu ve nitelikli eğitim alabilecekleri gibi akademisyenlerimiz ve araştırma görevlilerimizde gerek vaka analizlerini, derslerini, gerek araştırma ve çalışmalarını yapabilecekleri kütüphane, seminer salonları, labaratuar imkânlarını bulabileceklerdir. Bu binanın tamamlanıp eski  Morfoloji binasının buraya taşınması ile de Veteriner Fakültemizin de önceki  binaya taşınması için gerekli planlamalar yapılmaktadır. Yine ihale süreci tamamlanan hayvan hastanemizi de Veteriner Fakültesine dönüşecek olan mevcut Tıp Fakültesi Morfoloji binasına yakın bir yerde inşa edilecektir.Ek Acil binası için tüm proje aşamaları tamamlandı.  Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığından da onay süreçleri tamamlandı. Bugün temelini attığımız Morfoloji binası gibi inşallah yakın zamanda hastanemizin diğer acil girişi tarafında da ek acil binamızın da ihale süreçlerini kısa sürede tamamlanması ile oranın da temelini atmayı ümit ediyoruz.Van Yüzüncü Yıl Üniversitemize böylesi önemli bir eğitim binasının kazandırılmasında büyük destekleri olan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığına ve YÖK Başkanlığımıza teşekkür eder şükranlarımızı sunarım. Her aşamada gerek Ankara’da gerek burada bu bütçelerin çıkmasını, projelerin hayata geçirilmesini sağlayan Van Milletvekillerimiz Sayın Osman NuriGülaçar, Sayın AbdulahatArvas ve Sayın İrfan Kartal’a ve her konuda bize her türlü desteği sunan Sayın Valimize de çok teşekkür ediyor saygılar sunuyorum. Tıp Fakültemiz Morfoloji binamız inşallah hayırlara vesile olur hayırlı hizmetler sunar hepinize katıldığınız için çok teşekkür ederim saygılar sunarım” şeklinde tamamladı.

, İl Müftüsü Ömer Keskin okuduğu dua ve kurban kesimiyle devam etti. Tören, Van Valisi Bilmez ve beraberindeki protokolün butona basarak, temele ilk harcı göndermesiyle son buldu.

Editör: TE Bilisim