Gürpınar ilçesinde Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan içme suyu sondaj çalışması renkli görüntülere sahne oldu. Arazide su bulunması mahalleli tarafından seslendirilen şarkılar ve halaylarla kutlandı.

Van Büyükşehir Belediyesi kentte tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ve ilçe belediyelerinin ortak çalışmasıyla kırsal mahallelerde, Hayvan İçme Suyu (HİS) projeleri yürütüyor. Çiftçilerin mağduriyet yaşamaması adına projelerini geliştiren ekipler, arazide hayvanların su ihtiyacını karşılaması için açılan sondajlarda elektriğin verilememesinden ötürü sondaj yapılan yerlere güneş panelleri ile terfi merkezleri kuruyor.

Gürpınar ilçesine bağlı Sakalar Mahalle yaylasında yürütülen sondaj çalışmaları kurulan Güneş Enerji panelleri ile tamamlandı. Çelikten üretilen 10 tonluk su deposu ve 5.5 Kv enerji kapasiteli güneş enerji sistemini barındıran proje kapsamında, 32 metre uzunluğunda 6 bölmeli sıvatlar da kuruldu. Çıkan suyun kurulan sıvatlara dolması ile çevrede bulunan yaklaşık 10 bin küçükbaş hayvan suyla buluştu. Yayladaki hayvanların, araziye kurulan tesis ile su ihtiyacını karşılaması mahalleli tarafından coşkuyla karşılandı. Yaylada süt sağımında bulunan Berivanlar da uzun yıllardır hasretini yaşadıkları su ile birlikte Kürtçe şarkılar eşiğinde halaylar çekti.

Editör: TE Bilisim