VanHaber - İran’ın Türkiye sınırındaki Xoy kentinde 23 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen 5,9 şiddetindeki deprem nedeniyle Van’ın Başkale ilçesine bağlı Özpınar (Elbîs), Güvendik (Elezî), Gelenler (Qîratî), Kaşkol (Qaşqol) ve Böğrüpek (Xanîk) kırsal mahallelerinde yıkım meydana gelmiş, depremde 4’ü çocuk 10 kişi yaşamını yitirmişti. Yaşanan depreme ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan tarafından verilen soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yanıt verildi. 

HASAR TESPİT YAPILDI

Bakanlık tarafından verilen cevapta, 23 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen depremin Başkale ilçesinin İran sınırına yakın Özpınar, Güvendik, Gelenler, Böğrüpek, Ömerdağı ve Kaşkol mahallelerinde yıkıma sebep olduğu ve 79 saha ekibi ve 15 personel ofis ekibiyle hasar tespit çalışması yürütüldüğü belirtildi.  Başkale ilçesine bağlı Özpınar, Güvendik, Gelenler, Böğrüpek, Ömer Dağı ve Kaşkol mahallelerinde kesin hasar tespit çalışmalarının 2 günde tamamlandığını belirten açıklamada, Eşmepınar, Erbakan, Yanal, Bilgeç, Yavuzlar, Kocaköy, Konuksayar, Uğurlu, Ortayazı, Saçan, Yurttepe ve Albayrak Mahalelleri ile Saray ilçesinin Kapıköy, Koçbaşı, Turan, Örenburç, Keçikayası ve Karahisar mahallelerinde kesin hasar, ön hasar tespit çalışmalarının 6 günde tamamlandığını belirtildi. 

2 BİN 287’Sİ YIKILDI 

Acil yıkılması gereken yapıların Van Büyükşehir Belediyesi ve Başkale Belediyesi tarafından yıkıldığı belirtilen bakanlık açıklamasında, “Yıkılması gereken 4 bin 157 ağır hasarlı yapının yıkım işlemleri için Başkale Kaymakamlığı tarafından yapılan ihale ile 2 bin 287 tanesinin yıkımı gerçekleşmiştir. Mevsim şartlarında ve vatandaşlar tarafından açılmış dava ile mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarından dolayı bir kısım yapıların yıkımı durdurulmuştur. İlerleyen zamanlarda yıkımlar yükleniciye yaptırılacaktır.

150 EV VE 420 AHIR 

Van, Başkale ve Saray ilçelerinde 150 köyevi ve 420 ahırın inşaatları, altyapı ve çevre düzenlemesi işinin yapımı 11 Şubat 2021 tarihinde TOKİ’ye verildi. Sözleşmeye göre iş bitimi tarihi ise 12 Ekim 2021 olarak belirlendi.

BORCU AFAD BELİRLEYECEK

TOKİ tarafından inşaatı tamamlanan konutların AFAD’a teslim edilecek. Konutların AFAD tarafından hak sahiplerine dağıtılacağına yer verildi. Bu konutlara ilişkin başvurular, satış ve geri ödeme şartları (borçlandırma),  hak sahiplerinin belirlenmesi, becayiş hakkı AFAD başkanlığı tarafından belirlenmektedir” belirtildi.

 

Editör: TE Bilisim