VANEKSPRES HABER MERKEZİ - ANKARA

VanHaber - HDP Van milletvekili Murat Sarısaç, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması amacıyla verdiği yazılı soru önergesinde Van’ı “avantajlarından yararlandırılmamış bir kent” olarak tanımlayarak bunun sebepleri hakkında şunları söyledi: “Pazarlara ulaşım altyapısının geliştirilmesi, serbest bölge merkezlerinin kurulması, diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi, bürokratik prosedürlerin kolaylaştırılması vb. konularda ciddi adımlar atılmamıştır. Buna bağlı olarak; İran’la dört ilçesiyle birlikle 295 km uzunluğundaki sınıra rağmen Van dışında, ‘sınır kenti’ olgusunun dezavantaja dönüştürüldüğü başka bir kent yoktur. Sonuç olarak Van’ın ‘sınır kent’ olgusu; esnafın, tüccarın ve halkın refahına hizmet etmediği gibi bugün sadece göçmen trajedilerinin yaşandığı ve sivillerin sınır boylarında katledildiği olaylarla gündeme gelmektedir.”

Çoklu Kapıköy mağduriyeti var

Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı tutulmasının Van’da çoklu mağduriyetler yarattığını belirten Sarısaçdevamında “Van, son yıllarda İranlı yurttaşlar tarafından bir çekim merkezi haline gelmiş ve bir yılda 500 bin civarında turistin Van’ı ziyaret ettiği bir durum ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarak yıllar içinde Van esnafı ve tüccarı için İranlı turistlerin önemi büyümüştür. Buna karşın Kapıköy sınır kapısı, Van’da STK ve siyasi partilerin bütün çağrılarına rağmen gerekli tedbirler alınarak açılmamıştır. Bununla birlikte Van’da hotel, kafe ve restoran başta olmak üzere her sektörde çoklu bir kriz hali ortaya çıkmıştır. Kapıköy’ün kapalı olduğu her gün biraz daha büyüyen ekonomik kriz; elektrik ve su faturalarının ertelenmemesi, biriken kredi faizleri ve borçlar, SGK primi işveren payları, gelir vergisi stopajlarında çözüm üretilmemesi vb. gibi artçı krizlerle daha da büyümektedir.” dedi.

Van’a karşı çifte standart uygulanıyor

Gerekli tedbirler alınarak sınır kapılarının açılmasına rağmen Kapıköy’ün açılmamasının Van’a karşı bir çifte standart uygulama olduğunu ifade eden Sarısaç “Aynı şekilde birçok kentte turizm amaçlı teşvik edici adımlar atılırken Van söz konusu olduğunda gerekli adımların atılmadığı bilinmektedir. Öyle ki Mayıs 2020’de bir gecede getirilen yüzde 300’lük baskın vergi, Van tüccarını ciddi şekilde mağdur ettiği gibi tonlarca karpuzun vagonlarda çürümesine neden olduğu uygulama bugün de unutulmuş değildir.” şeklinde konuştu.

Kapıköy herkesin ortak talebi

Sarısaç, Hükümet’e de çifte standart uygulamalardan vazgeçmesi çağrısı yaparak sözlerini şöyle tamamdı: “Her şeye rağmen İran’la diğer sınır kapılarının açılması, serbest bölgelerin kurulması, Van’da İran konsolosluğunun açılması, Kapıköy’ü Habur’la buluşturacak altyapının oluşturulması ve Van-İran arası uçuşlarının sağlanması talepleri bugün de tekrarlanmaktadır. Çünkü mevcut potansiyeline rağmen Van’ın gelişme göstermediği, her gün farklı kentlere göç verdiği gerçeği vardır. Bu sebeple Van’da STK ve siyasi partilerin üzerinde ortaklaştığı talepler görmezden gelinmemelidir.”

HDP’liSarısaç, Bakan Pekcan’a şu soruları yöneltti:

1 – Van’da Kapıköy Sınır Kapısı diğer sınır kapılarında olduğu gibi gerekli tedbirler alınarak neden açılmamaktadır?

2 – Kapıköy Sınır Kapısı’nın ne zamana kadar açılması öngörülmektedir? Bir an önce açılması amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır?

3 – Van’da yurttaşların, STK ve siyasi partilerin Kapıköy Sınır Kapısı ile esnafın sorunları hakkındaki taleplerinden haberdar mısınız? Haberdarsanız, söz konusu talepler neden karşılanmamaktadır?

4 – Kapıköy Sınır Kapısı’yla ilgili olarak ticaretin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla neler yapılmıştır? Van’da Kapıköy dışında diğer sınır kapılarının açılması konusunda herhangi bir çalışma var mıdır?

5 – Van’da esnafın can damarı Kapıköy Sınır Kapısı olduğu bilinmesine rağmen kapalı olduğu süreçte esnafın mağduriyeti için farklı çözüm ve destek planları neden yapılmamıştır?

6 – Son beş yılda önerge tarihine kadar Kapıköy Sınır Kapısı’ndan yapılan giriş ve çıkışların yıllara göre dağılımı nedir?

7 – Son beş yılda önerge tarihine kadar Kapıköy Sınır Kapısı’ndan yapılan ihracat ve ithalat oranlarının yıllara göre dağılımı nedir?

8 - Van’da salgın sürecinde kapanan işyeri sayısı nedir? Bu süreçte kaç kişi işsiz kalmıştır? İşsizlik maaşına başvuran kişi sayısı nedir?

Editör: TE Bilisim