VanHaber - HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise, Malatya-Yeşilyurt belediyesinde yaşanan olayın benzerinin Van-Tuşba belediyesinde de yaşandığı iddialarını Meclise taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için Meclise soru önergesi veren Orhan, Tuşba belediyesinin de 55 kişiyi Almanya’ya göndermek için usule aykırı bir şekilde meclis kararı aldığını söyledi.

Bu kararın HDP’li meclis üyelerinin itirazlarına rağmen oy çokluğu ile alındığını ifade eden Orhan, şunları söyledi: “Tuşba Belediyesi,  Baskilliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte, bir Alman Şirketi’nin (Nordbau-Oldenburg GmbH&Co) finansman desteği ile Almanya’nın Oldenburg belediyesine, yerinde ziyaret yapılmasını belediye meclisinde oy çokluğu ile 7 Ocak 2021 tarihinde kararlaştırılmıştır.

- Tuşba Belediye’since Almanya’ya Çevreye Duyarlı Bireyler “Yetiştirmek” amacıyla personel veya meclis üyesi gönderilmiş midir? Gönderilmiş iseler yurda tam sayıda dönüş olmuş mudur? Olmamışsa “kaçaklar” kimlerdir?

- Belediye meclisi kararında ifade edilen Almanya’ya Çevreye Duyarlı Bireyler “Yetiştirmek” amacıyla seçilecek 55 kişilik grubun seçilme kriterleri ne olmuştur?

- Tuşba Belediye’si ile Baskilliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği arasındaki ilişkinin hukuki dayanakları nelerdir? Bu ilişki kapsamında başka hangi faaliyetler yürütülmüştür? Bu faaliyetlerin belediye bütçesine maliyeti nedir?

- Tuşba Belediye’si ile Nordbau-Oldenburg GmbH&Co isimli Alman Şirketi arasındaki ilişkinin hukuki dayanakları nelerdir? Bu ilişki kapsamında başka hangi faaliyetler yürütülmüştür? Bu faaliyetlerin belediye bütçesine maliyeti nedir?

- Yeşilyurt (Malatya), Tuşba ( Van), Arıcak ve Üçocak (Elazığ), Yıldırım (Bursa) belediyelerinde söz konusu proje kapsamında yurtdışına insan kaçakçılığı yapıldığı iddiası hakkında bir inceleme başlatacak mısınız?  Söz konusu belediyeler dışında diğer belediyelerde de bu kapsamda insan kaçakçılığı yapılıp yapılmadığına dair bir inceleme başlatacak mısınız?

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilisim