VanHaber - Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şubesi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla sendika binasında açıklama yaparak, şiir dinletisi düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri de etkinliğe katıldı.  

Eğitim Sen Şubesi Örgütlenme Sekreteri Lokman Babat, Türkiye’de birçok dilin asimilasyon kıskacında olduğuna dikkat çekti. Ülkede farklı dillerin geliştirilmesi önünde engeller çıkarıldığını belirten Babat, bu dillerden birisinin de Kürtçe olduğunu söyledi. Asimilasyon uygulayanların farklı yöntemlere başvurduklarına değinen Babat, uluslararası sözleşmelerde anadilde eğitimi bir hak olduğuna işaret etti. Babat, “Ancak Kürtler ve diğer azınlıklara bu hak tanınmıyor. Aksine diller üzerinden baskı var” dedi.    

Kürtlerin anadilde eğitim taleplerinin yıllardır karşılanmadığını söyleyen Babat, Kürt kurum, dernek, enstitü ve basın organlarının kapatılmasıyla asimilasyonun derinleştirildiğini ifade etti. Kürtçenin halen “bilinmeyen dil” olarak kayıtlara geçtiğini dile getiren Babat, sendikalarının bu politikalara karşı mücadele yürüttüğünü belirtti. Babat, şunları söyledi: “Sadece seçmeli dersler değil, bütün bölümlerde Kürtçe eğitim verilmeli. Bunun gerçekleşmesi için toplumun bütün kesimi üzerine düşeni yapmalı.” Babat'ın konuşmasının ardından Kürtçe dilinin tarihsel gelişimine ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinlik, sendikaların Kürtçe ezgileri ve yazar Hamit Dilbahar’ın okuduğu Kürtçe şiirlerle son buldu.
 

Editör: TE Bilisim