VanHaber - HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Meclis araştırma önergesinde Koronavirüs nedeniyle Van’da sokağa çıkma yasakları, kentlere giriş-çıkış yasağı ve sınır kapılarının kapanması tedbirlerine başvurulduğunu hatırlatarak “Doğal olarak salgın sürecinde berber, lokanta, ayakkabıcı, kahvehane, hotel, minibüsçü, terzi, pastane, bakkal, pazarcı vb. küçük işletmeler ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmışlardır. Özellikle dükkanını üç ay boyunca kapatmak zorunda kalan esnafın, gerekli desteği almaması durumunda iflasa sürüklenmesi kaçınılmaz görünmektedir.” sözlerini kullandı.

Salgın sonrası Van esnafının talepleri

Önergede Van’ın ekonomik sorunlarının 2011 depremlerinden itibaren kronikleştiğini belirten Sarısaç şunları ifade etmiştir: “Meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız görüşmelerde ‘esnafın Koronavirüs sürecinden olumsuz etkilendiği ve bu etkinin ilerleyen zamanlarda kendisini daha net gösterebileceği’ belirtilmiştir. Yine salgın sürecinde yapılan ‘kısa çalışma ödeneği’ desteğinin sınırlı olduğunu, birçok işyerinin başvurusunun kabul edilmediğini belirten esnaf temsilcileri; SSK işveren payları, gelir vergisi stopajlarının af edilmesi, elektrik ve su faturalarının ertelenmesi, dükkan kira ödemelerinde desteğin sunulması vb.” taleplerini sıralamaktadırlar. Aynı şekilde geçen yıldan beri sorun yaşayan çiftçiler, bankaların icra takiplerine maruz kalırken Van çiftçisi, Tarım ve Orman bakanlığının vereceği %75 hibe tohum desteği projesine dahil edilmemiştir.”

Meclis araştırması yapılmalı

Sarısaç, Kapıköy Sınır Kapısı’yla ilgili sorunlara, getirilen %300 vergiden dolayı mağduriyet yaşayan esnafa ve işlerine iade edilmeyi bekleyen 306 işçilere değinerek “KOBİ’lerin salgından dolayı faaliyetleri durmuş olsa da sabit giderleri sürekli olarak artış göstermektedir. Dolayısıyla her an kira ve aidat giderleri, sosyal güvenlik primleri, elektrik – su – internet – doğalgaz faturaları, muhasebe ve yönetim giderleri artmaya devam etmektedir.” dedi.

Salgının etkisinin azaldığı ve normalleşmenin başladığı süreçte Van esnafının ve yurttaşların sorunlarına odaklanılması gerektiğini ifade eden Sarısaç, Van’da esnafın ve tüccarın karşılaştığı ekonomik ve sosyal sorunların araştırılarak gereken adımların atılması için Meclis araştırması talebinde bulundu.

Vanlı esnafa yönelik çalışma var mı?

HDP’li Sarısaç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması amacıyla verdiği soru önergesinde de Van’ın salgından ciddi bir şekilde etkilendiğini belirterek esnaf ve sanatkarlara ilişkin şu soruları sordu:

1 – Salgın sürecinde Van’daki esnafın ekonomik açıdan desteklenmesi amacıyla atılan adımlar nelerdir?

2 – Van’da esnafın elektrik, su, doğalgaz, internet, kira, kredi vb. ödemeleriyle ilgili herhangi bir tedbir alınmış mıdır? Bu konuda herhangi bir adım atılacak mıdır?

3 – Bankaların esnafın kredi ödemeleri konusunda gerekli kolaylığı sağlaması amacıyla herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

4 – Van’da üç ay boyunca kapalı olan esnafa yönelik yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa herhangi bir adım atılacak mıdır?

5 – Van’da üç ay boyunca kapalı olan esnafa yüksek elektrik ve su faturalarının gönderildiği doğru mudur? Konuyla ilgili hangi bilgiler bulunmaktadır?

6 – Reel işsizliğin çok yüksek olduğu Van’da, mahkeme kararlarına rağmen kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesinin 306 işçiyi işlerine iade etmemesinin hukuki dayanağı nedir?

7 – Van’da salgın boyunca işyerlerinde çalışan işçilere yönelik alınan tedbirler nelerdir?

8 – Van’da salgın sürecinde kapanan işyeri sayısı nedir? Bu süreçte kaç kişi işsiz kalmıştır? İşsizlik maaşına başvuran kişi sayısı nedir?

9 – Van’dan salgın sürecinde kısa çalışma ödeneğine başvuran işyeri sayısı nedir? Başvurusu uygun görülen işyeri sayısı kaçtır? Toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır?

10 – Van’da kısa çalışma ödeneği başvurusu reddedilen işyeri sayısı kaçtır? Reddedilme gerekçeleri nelerdir?

11 – Kapıköy Sınır Kapısı’yla ilgili olarak ticaretin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla neler yapılmıştır? Van’da diğer sınır kapıların açılması konusunda herhangi bir çalışma var mıdır?

Editör: TE Bilisim