Van-Hakkari Tabip Odası, yurttaşların istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilecekleri sistem olan Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS), Eylül ayından başlayarak 10 dakikada bir olmak üzere iki hastaya randevu verecek şekilde düzenlenmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Tabip Odası’nda düzenlenen açıklamayı Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç okudu. Sisteme göre bir hastaya en fazla 5 dakika zaman ayrılması gerekeceğini belirten Yaviç, “Sağlık hizmetinin sunumunda temel amaç; sayısal olarak daha fazla hastanın hekimle buluşturulup bu yolla memnuniyetinin sağlanması değil, hastanın bilimsel gereklilik ve mesleki deontoloji kurallarına uygun, tanı ve tedavi edilerek sağaltılmalarının sağlanmasıdır” dedi.

‘HEKİMLER HEDEF OLACAK’

Yaviç, aksine doktorluk mesleğinin gerektirdiği nitelikli sağlık hizmetinin sunumu için hastaya ayrılması gereken sürenin en az 20 dakika olması, bazı branşlarda bu sürenin daha da artırılması gerektiğini ifade etti. Hastanın tedavi sürecinde hastalığının öğrenilmesi, hazırlık, fiziki muayene yapma, gerektiğinde tetkik isteme, sonuçlarını değerlendirme ve tedaviyi planlama ile bunları her aşamada kayıt altına alma işlemlerinden oluştuğunu kaydeden Yaviç, bundan dolayı 5 dakikalık sürenin yeterli olmadığının açık olduğunu söyledi.

Yaviç, “Hastalara karşı etik yükümlülüğümüz karşısında, hekim özerkliğinin de bir gereği olarak hekimlerin bilgi ve onayı dışımda verilen randevu sistemine bağlı kalmaları beklenemez. Buna zorlanmaları, hastaların uygun tedaviyi alamamalarına ve özen eksikliğine yol açabileceği gibi tıbbi uygulama hatalarına da neden olabilecektir. Hastaların durumlarının gerektirdiği süreyi ayırmaları halinde ise kapıda yığılmaların oluşması kaçınılmazdır. Özellikle pandemi döneminde hastaların uygun olmayan koşullarda ve kapalı ortamda bir arada tutulmasının öngörülebilir toplumsal ağır sonuçları da dikkate alınmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nın bir yandan hekime yönelik şiddete karşı önlem almaya çalıştığını belirtip bir yandan kapıda yığılmalarla hekimleri hedef gösterecek ve şiddete yol açacak şekilde sistem kurması anlaşılabilir ve kabul edilebilir değildir” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim