VanHaber - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011'de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombalaması sonucu 17’si çocuk 34 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi.  HDP Van İl binası bahçesinde yapılan açıklamaya Tevgera Jinên Azan (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) katıldı. Açıklamayı katılımcılar adına HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Nedim Şipal okudu.

'İKTİDAR SUÇLULARI ÖDÜLLENDİRDİ'

Roboskî Katliamı’nın Kürt halkına yönelik olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca gerçekleştirilen katliamlardan sadece biri olduğu belirtilen açıklamada, 34 kişinin yaşamını yitirdiği bir katliamın başka  ülkede olsa hükümetin düşürüleceğine, Türkiye’de ise tek bir kişinin istifa etmediğine işaret edildi. Katliamdan sorumlu kişilerin adeta ödüllendirildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Roboskî’de katledilenlerin ailelerine yönelik ise her türlü hukuksuzluk ve adaletsizlik reva görüldü. Askeri ve siyasi sorumlular yargı önüne çıkarılmadı, Roboskî Katliamı’nın üzerini örten, suçluları ödüllendiren AKP-MHP iktidarı, Kürt halkının iradesine el koyan kayyum politikası sonucunda Amed’de yapılan Roboskî Anıtı’na da tahammül edemedi. 34 insanımızı simgeleyen bu anıt, AKP-MHP iktidarının gaspçı kayyumları tarafından yıkıldı. İnsanlarımızı katleden AKP iktidarı, onların anılarına sahip çıkmamızdan da korkuyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, Roboskî’yi de diğer katliamları da unutmayacağız ve unutturmayacağız” sözlerine yer verildi.

'KATLİAMI GERÇEKLEŞTİRENDEN HESAP SORACAĞIZ'

Roboskî Katliamı’nın sorumlularının hesap vermesini sağlayacak olanın Türkiye’deki şirazesini yitirmiş adalet terazisinin değil, Kürt halkının ısrarlı mücadelesi olacağı vurgulanan açıklamada, şunlar belirtildi: “Tarihte, kim tarafından yapılırsa yapılsın, hiçbir katliam ve insanlık suçu halkların yargısından ve adaletinden kurtulamamıştır. Bu suçları işleyenler ellerindeki iktidar olanaklarını kullanarak halkın adaletinden kurtulacağını zannedenler de tarih önünde, adalet önünde, insanlığa er ya da geç hesap vereceklerdir. Vicdansızlıkları, insanlık düşmanı uygulamaları er ya da geç hukuk önünde cezasını bulacaktır. Bu inanç ve kararlılıkla, Roboskî Katliamı’nı 9’uncu yılında bir kez daha lanetliyoruz. Katliamı gerçekleştirenlerden mutlaka hesap soracağız. Adalet sağlanıncaya kadar Roboskî’de donan kanımız toprağa karışmayacaktır.”

 

Editör: TE Bilisim