Van Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla kentte yapacakları eylem ve etkinliklerin startını düzenledikleri basın açıklamasıyla verdi. Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen açıklamaya Tevgera Jinen Azad (TJA), HDP Kadın Meclisi, Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, KESK Kadın Meclisi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İş Kadınları ile bağımsız birçok kadın katıldı.

Açıklama metnini Asya Kaçar okudu. Kaçar, Van Kadın Platformu olarak yaşanan ihlallere, cinayetlere, intiharlara karşı bir araya geldiklerine vurgu yaptı. “Birlikte olmak, bir araya gelmek bu ağır ihlallerin yaşandığı bu ortamda çok değerlidir” diyen Kaçar, “Ülkede ve özelde Van ilinde kadın, çocuk, LGBTİ+’ların sosyal, ekonomik, cinsel, siyasi, hukuksal haklarını savunmak, görünür kılmak, cinsiyete dayalı her türlü ayrımcı uygulamaya karşı mücadele etmektir. Doğa, çevre, siyasi katılım, ekonomik, hukuksal haklarımız konularında lobicilik ve savunuculuk yapmaktır” dedi.

‘HAKLARIMIZDAN FERAGAT ETMEYECEĞİZ’

Kadınların ülkede insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamak her geçen gün daha da zor hale geldiğini kaydeden Kaçar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi, 6284 sayılı yasanın uygulanmaması, yargının kadınlara yönelik ihlallere ilişkin cezasızlık hallerinin haklarının sahiplenmesinin önüne geçmeyeceğini vurguladı. Mevcut uygulamaların tacizcileri, tecavüzcüleri ve katilleri korumasına tepki gösteren Kaçar, “Biz kadınlar tüm bu yaşananlara rağmen uluslararası sözleşmelerin bize kazandırdığı haklarımızdan, yıllardır mücadele ederek elde ettiğimiz haklarımızdan asla feragat etmeyeceğimizi buradan tekrar deklere ediyoruz” ifadelerini kullandı. Kaçar son olarak, herkesi etkinliklere katılmaya çağırdı. Etkinlik programı ise şöyle: “*22 Kasım günü saat 13.00’de Van Baro binasında panel ve sergi düzenlenecek. * 25 Kasım günü Musa Anter Parkı’nda saat 15.00’de basın açıklaması yapıp Feqîyê Teyran Parkı’na yürüyüş düzenlenecekt.”

 

Editör: TE Bilisim