VanHaber - Van’da, Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Funda Demir Bozkurt, Şırnak’ta bir çocuğun A.A. isimli uzman çavuşun tacizine uğraması olayına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bozkurt, Valiliğin tacizci şahıs için “sarhoştu” şeklinde açıklama yapmasını eleştirdi.

KESK Van Şubeler Platformu adına gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Funda Demir Bozkurt, “Şırnak’ta 14.07.2020 tarihinde bir uzman çavuşun 13 yaşındaki bir çocuğu istismar ettiği görgü tanıkları tarafından tespit edilmiş ve olay sitenin güvenlik kamerasında da görüntülenmiştir. Daha önce de Şırnak ve ilçelerinde kolluk kuvvetleri ve kamu görevlilerinin istismarına maruz kalan çocuklara ilişkin haberler de basında yer almıştır.” Dedi.

Yaşanan taziz olaylarıyla ilgili ihmaller bulunduğunu ifade eden Bozkurt, “Şırnak ve ilçelerinde şimdiye kadar kolluk kuvveti ve kamu görevlileri tarafından onlarca kez cinsel istismar vakaları yaşanmış fakat birçok kişi ceza almamış, bazı kamu görevlilerinin ise sadece görev yerleri değiştirilmiştir.” Diye konuştu.  

Şırnak’taki son olayla ilgili valiliğin açıklamasını eleştiren Bozkurt, şöyle dedi:

“Uzman Çavuş A. A., 13 yaşındaki bir çocuğa yönelik cinsel saldırıda bulunmuş, çocuğun çığlık atması ardından komşuların yetişmesi ile çocuk kurtarılmıştır. Olayla ilgili açıklama yapan Şırnak Valiliği ‘çevreyi rahatsız eden vatandaş’ ve ‘aşırı alkollü’ söylemleri ile bir çocuk istismarı olayını basit bir adli olay gibi lanse etmiştir. Bu söylemler gösteriyor ki mülki idari amirler çocuk cinayetleri, çocuk istismarı ve çocuğa şiddet vakalarının durdurulabilmesi için gerekli görülen hak temelli, bütüncül çocuk politikalarının uygulama konusunda eksiktir ve yanlış politikalarla bu eksikliği gidermemektedir. Bütün bu yaşananlara ve resmi verilere rağmen cinsel istismar davalarının cezasızlık ile sonuçlandırılması cinsel istismara meşru bir zemin oluşturmaktadır.”

Batman’da yaşanan bir tecavüz olayını da örnek veren ve bu tür olaylara karşı gerekenlerin yapılmasını isteyen Bozkurt, şunları kaydetti:

“Batman’ının Beşiri ilçesinde de 18 yaşındaki İ.P’nin yine uzman çavuş olan M.O tarafından 20 gün alıkonularak tecavüz ve fiziksel saldırıya da maruz kaldığını basına yansıyan haberlerden öğrenmiş bulunmaktayız. Türkiye’nin taraf olarak imzaladığı ve 2011 yılında yürürlüğe giren Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi gereği (Lanzarote Sözleşmesi) devletin sorumluluklarını önemle hatırlatırız.

Bütün bu olaylar ve gerçekler bize İstanbul sözleşmesinin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha göstermektedir. Yasayı suçlamak yerine suçlulara gereken cezaların verilmesi gerekmektedir. Cezasızlık güvencesiyle özellikle güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen istismar, işkence gibi insanlık dışı uygulamaların KESK olarak takipçisi olacağımızın tüm kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim