Oylamaya geçilmesi sırasında alevlenen tartışmalar üzerine silah çekildiği iddiaları Van’da gündem oldu.  Van TSO Meclis Toplantısı’nda meydana gelen gelişmeler üzerine 24 Meclis Üyesi ortak açıklama yaptı.

Gelişmelerden rahatsız olan ve tepki gösteren Meclis Üyeleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"07 Temmuz 2022 Perşembe günü saat 17:00’de VANTSO olağan meclis toplantısında yaşananları, kendimize ve iş dünyamıza yakıştıramadığımızı belirtmek isteriz.  Yaşanan bu vahim ve yakışıksız olayları kendimize şiar edindiğimiz şeffaflık ilkesi gereği kabul etmemekle birlikte açıklama yapma ihtiyacı hasıl olmuş, değerlendirmeyi Kamuoyu ve Van İş Dünyasının takdirine sunuyoruz. Meclis gündem maddeleri görüşülürken, 8. Madde de Sosyal Tesis ve Arsa Alımları İçin Yönetim Kuruluna Yetki Verilmesi talep edilmiştir. Tam olarak İçeriği belli olmayan bu talep üzerinde tartışmalar yaşanırken, Lehte ve aleyhte birçok farklı görüş belirtilmiştir. Genel itiraz, seçim sürecine girmiş olan oda meclis ve yönetiminin böylesi bir karar almasının doğru olmayacağı, seçilecek olan yeni meclis ve yönetimin ancak böylesi bir tasarrufu varsa o zaman tekrar değerlendirilebileceği görüşü etik anlamda daha doğru olacağı meclis üyeleri tarafından beyan edilmiştir.  

VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı görüşleri aldıktan sonra ki konuşmasında meclis ciddiyetine yakışmayan bir üslup ile madde üzerindeki görüşleri kendi istediği gibi ilerlemeyince; ne seçimi! Seçimle ne ilgisi var! Belki seçim ertelenecek! Ayrıca şaşkınlıklar içerisindeyim! Aslında bu maddeyi getirdiğimiz için bize teşekkür etmeniz gerekirken bu karşı duruşunuzu anlamlandıramadım diyerek ortamın daha da gerilmesine sebebiyet vermiştir. Yönetim Kurulu Başkanı’nın Meclis üyelerini geren bu konuşmasının üstüne Meclisi Yöneten Meclis Başkan Vekili Turan Avcı'nın tamamen taraflı yaklaşımı Meclis üyelerini daha da gererek Meclisin şeffaflık ve tarafsızlık yapısına gölge düşürmüştür. Yaşanan birçok tartışmanın sonrasında Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Başkan Vekili’nin kelime oyunları ile maddeyi meclisten geçirmeye çalışmaları meclis üyeleri tarafından kabul edilmemiştir. Sonrasında başkanın fedailiğine soyunmuş olan bir meclis üyesi, daha önceden yine bu meclis tarafından alınmış olan: ‘’Meclis üyelerinin toplantılara silah ile girmesine müsaade edilmeyeceği’’ kararına rağmen; başka bir meclis üyesinin gündem maddesi üzerine fikrini beyan ederken, belindeki silahı gösterir bir şekilde önce sözlü olarak sataşmış sonrasında olayı daha ileriye taşıyarak üzerine yürümeye kalkmıştır. 

O esnada ise diğer meclis üyelerinin tepkileri üzerine meclis toplantı salonundan çıkarılmıştır. Yönetim Kurulu Başkanı’nın bütün bu olumsuz davranışlara rağmen maddeden vazgeçmemesi, ısrarla maddeyi istediği gibi geçirme çabaları, gelinen sürecin tetikleyicisi olmuştur. Fikir ve düşüncelerini beyan eden meclis üyelerine tahammül edilmemiştir. Farklı görüşleri dile getiren meclis üyeleri susturulmaya çalışılmıştır. Meclis’in saygınlığı ve ilkeleri hiçe sayılarak yerle yeksan edilmiştir. Ayrıca başkandan aldıkları güç ile belinde silah ile meclise girme hadsizliği yaşanmıştır. Yokluk ve yoksulluğun yaşandığı kentimizde, İşsizliğin had safhaya çıktığı, Şehirlerarası Ulaşım problemlerinin zirve yaptığı, sınır ticaretinin yok edildiği, esnaf ve tacirin çok zor günler yaşadığı gibi durumlara şaşırmıyorsunuz da meclisin bir önerinize sıcak bakmamasına mı şaşırıyorsunuz? Yaşananları Kamuoyu ve Van iş dünyasının takdirine bırakıyoruz."

OLAYI KINAYAN MECLİS ÜYELERİ

ABDULLAH ARVAS MECLİS ÜYESİ

MERT ALTAYLI MECLİS ÜYESİ

DİYADİN ALTINDAL MECLİS ÜYESİ

METİN ABİ MECLİS ÜYESİ

FAHRETTİN BEYAZALMA MECLİS ÜYESİ

MURAT BEYAZ MECLİS ÜYESİ

FARUK BİNER MECLİS ÜYESİ

MÜSLÜM ERBAY MECLİS ÜYESİ

HASAN ASLAN MECLİS ÜYESİ

NECİP TÜRKMEN MECLİS ÜYESİ

İSMAİL GÜLEŞÇE MECLİS ÜYESİ

ÖZCAN KOÇ MECLİS ÜYESİ

KAZIM CAN MECLİS ÜYESİ

RAMAZAN YORULMAZ MECLİS ÜYESİ

KEMAL DUMAN MECLİS ÜYESİ

REŞİT  ERDEM MECLİS ÜYESİ

M. İSMAİL ELMA MECLİS ÜYESİ

TAHSİN KARDAŞ MECLİS ÜYESİ

M. ÜMİT GÜNEŞ MECLİS ÜYESİ

ÜBEYİT ASLANTOSUN MECLİS ÜYESİ

MEHMET KARAKAŞ MECLİS ÜYESİ

ZEKİ ÖZKÖSEOĞLU MECLİS ÜYESİ

KADRİ SALAZ MECLİS ÜYESİ

MURAT İREZ  MECLİS ÜYESİ

 

Editör: TE Bilisim